Annons

”Ge bilisterna en p-plats”

Parkeringskaoset i Kalmar
”Som icke infödd smålänning får jag ofta frågan; hur är det att bo i Kalmar? Underbar stad, vacker och grön, nära till havet och Öland men inga parkeringsplatser brukar jag oftast säga.”
Debatt • Publicerad 9 mars 2020
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Känslan av att inte kunna parkera hur lätt som helst i centrala Kalmar har jag burit med mig sen mitten av 90-talet.”
"Känslan av att inte kunna parkera hur lätt som helst i centrala Kalmar har jag burit med mig sen mitten av 90-talet.”Foto: Mats Holmertz

Som icke infödd smålänning får jag ofta frågan; hur är det att bo i Kalmar? Underbar stad, vacker och grön, nära till havet och Öland men inga parkeringsplatser brukar jag oftast säga. Jag är av den bilburna sortens person som gärna tar bilen till affären och är emot de begränsningar vissa vill ålägga mig i den friheten.

För bilen är frihet, oavsett hur rostig den är. Så den känslan av att inte kunna parkera hur lätt som helst i centrala Kalmar har jag burit med mig sen mitten av 90-talet. Antalet centrala platser försvinner sakta men säkert samtidigt som Kalmar förtätas och växer i befolkningsmängd. Visserligen är det lite lättare att parkera nu efter avgiftshöjningen i de centrala delarna men det gör bara att kommunen flyttar på problemen. Sedan detta att Kalmarsundshotellet, på Kvarnholmen, får bygga ut sin verksamhet med för få platser till sina gäster är även det ett helt galet beslut. Beslut som dessa, tokiga beslut, som kommunen tagit så många av, måste stoppas.

Petra Gustafsson (SD)
Petra Gustafsson (SD)Foto: Mats Holmertz
”Kommunen måste inleda sitt arbete med att inte ge undantag i bygglovet för dem som vill avvika från normerna. Premiera hellre de som har fler platser än normen.”
Petra Gustafsson, Sverigedemokraterna Kalmar.
Annons

Att kommunen har gett bygglov till att bygga bort parkeringsplatser i Tegelviken, vid sjukhuset, är att göra det mycket svårare för de som bor och arbetar där. Parkeringsplatser i Funkabo ska bort med. Ja, vi har sagt ja till en del av planerna men vi har påpekat detta om parkeringsbristerna, både i skrift och i debatten. Ett flertal fastigheter, bland annat vid Tegelviken, har ingen parkering, då de är så gamla att det inte krävdes när de bygges.

Nu flyttar kommunen över ansvaret till dessa fastighetsägare. Fastighetsägare utan någon möjlighet att lösa problemet. Jag ser dagligen den olagliga parkeringen av bortåt 70 bilar på Folketshus-tomten. Inga böter, inga bommar, bara en massa bilar, för det finns ett stort uppdämt behov av parkeringsplatser i området. Vägen upp till sjukhuset är alltid full.

Kommunen behöver ha en liberalare syn på dem som väljer att ha en bil. De ska kunna parkera och de behöver framförallt ett snabbt, brett stråk att åka ut ur staden. Södra vägen är igenkorkad när folk ska hem efter jobbet och det är inte bra för miljön med många bilar som står på tomgång under långa stunder.

Jag förstår att jag troligtvis kommer att bli tvungen att åka kollektivt i framtiden, även fast samma resa som idag tar 18 minuter med min bil kommer ta mig ungefär 80 minuter och inkludera tre bussbyten. Detta på grund av den bilfientliga politik som förs idag. Men hur ska en familj som ska hämta och lämna på dagis och vill kunna handla mat och fredagsmys på vägen hem klara av detta?

Kommunen måste inleda sitt arbete med att inte ge undantag i bygglovet för dem som vill avvika från normerna. Premiera hellre de som har fler platser än normen. Den som vill bygga vet även om reglerna, så de kan faktiskt välja själva om de vill bygga eller inte. Se bara i Snurrom där problemet med undantag och eftergifter gjort det nästan omöjligt att parkera. Eller har kommunen tänkt att de ska parkera på simhallens platser som är tänkta för badgäster?

Frågan är när kommunens eftergifter och kortsiktiga tänkande kostar någon livet då räddningstjänsten inte kommer fram. Vi har haft tur att slippa snöröjningen i år eftersom det är en skön mild vinter, än så länge, men kan vi vara säkra på detta nästa vinter? Behovet av att Kalmar måste växa snabbt får inte ske på att det kan kosta någon livet. Behovet av en konservativ politik har aldrig varit större i Kalmar.

Petra Gustafsson och Mika Kotanen, Sverigedemokraterna Kalmar.

Annons
Annons
Annons
Annons