unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Fysioterapeuternas julklapp till region- och kommunpolitiker i Kalmar län

Om vi säger att vi har ett erbjudande som gör att ni kommer kunna hämta hem stora ekonomiska besparingar, samtidigt som ni förbättrar kvaliteten för befolkningen, låter det intressant?
”Det finns flertalet exempel på områden där små insatser kan ge stora resultat, både för patienterna men även för samhällsekonomin.” Fysioterapeuterna ger goda råd i dagens text!
”Det finns flertalet exempel på områden där små insatser kan ge stora resultat, både för patienterna men även för samhällsekonomin.” Fysioterapeuterna ger goda råd i dagens text!
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix / TT /
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Lösningen stavas prevention. Ni kommer inte se resultat imorgon, men vi kan lova er: ni har inte har råd att bortse från vårt erbjudande.

Var tredje region och var fjärde kommun gick med underskott förra året, dessvärre ser prognoserna inte positivare ut för 2020. Vi vet att det främst är demografiska förändringar tillsammans med minskat skatteunderlag som gör att flera kommuner och regioner överväger att höja skatten för att kunna klara sina åtaganden. Visst ökar kostnaderna och behovet av resurser till hälso- och sjukvården, men vi måste inse att vi kan arbeta smartare.

Enligt WHO kommer vi till 2030 hämta hem 70 kronor om vi idag satsar 10 kronor på prevention, enorma siffror om man ser till den totala hälso- och sjukvårdsbudgeten ute i kommun och regioner. Det finns flertalet exempel på områden där små insatser kan ge stora resultat, både för patienterna men även för samhällsekonomin.

Stefan Jutterdal, ordförande Fysioterapeuterna.
Stefan Jutterdal, ordförande Fysioterapeuterna.
Foto: Roger Carlsson
quote
För äldre som bor i eget boende ger anpassad fysisk träning en minskning av fallfrekvensen med upp till 40 procent!

Ta fallolyckor som ett exempel. 2018 var det 1448 personer över 65 år i regionen som ramlade och skadade sig så svårt att de behövde slutenvård. Jämfört med 2017 är det en ökning med 170 fallolyckor! Med små insatser så som satsningar på fler fysioterapeuter som kan ge seniora personer de stöd som behövs för att minska risken för fall. För äldre som bor i eget boende ger anpassad fysisk träning en minskning av fallfrekvensen med upp till 40 procent!

Ett annat exempel är hjärtrehabilitering där variationen är skrämmande stor i landet. I Kalmar var det endast 36 procent som fick möjligheten till fysiskt träningsprogram 2 gånger/vecka under ledning av fysioterapeut. I Sollefteå är det tvärtom, där får 76 procent tillgång till denna insats, detta trots att vi vet att dessa patienter har högre sannolikhet att insjukna igen!

Vårt sista tips till er alla är att faktiskt satsa på rätt kompetens på rätt plats. I Västerbotten provade tre vårdcentraler att patienter med smärta i muskler och leder först fick bedömning av en fysioterapeut innan eventuell träff med läkare. Under ett år resulterade detta försök i att antalet läkarbesök minskade, patientnöjdheten var mycket god och kostnaderna minskade med cirka 500 000 kronor.

Om vi tar 500 000 kronor och multiplicerar detta med antalet hälsocentraler i er region visar det att ni bara genom denna förändring skulle kunna spara 17 500 000, utan att tumma varken på kvalitet eller effektivitet. Att se till att patienterna vid sin vårdkontakt träffar rätt kompetens sparar tid, pengar och leder till snabbare tillfrisknande.

Vi vet att det finns stora ekonomiska utmaningar, men våra medlemmar vill vara med och bidra. Därför får ni denna tidiga julklapp från oss som vi hoppas ni finner användbara! Vågar ni avge ett nyårslöfte inför 2020 till alla invånare i er region och i era kommuner att titta på insatser som är smartare, men inte tummar på kvalitet? Vi hjälper er gärna! Ta nu den möjligheten ni har, satsa långsiktigt på prevention! Då kommer ni kunna räkna hem både nöjdhet, ökad kvalitet och samhällsekonomiska vinster.

En riktigt God Jul önskar

Stefan Jutterdal, ordförande Fysioterapeuterna

Caroline Birgersgård, ordförande Fysioterapeuterna distrikt Kalmar

Hanna Kristelius, förhandlingsråd Fysioterapeuterna distrikt Kalmar

Läs mer

Medan du sov: Här är nattens händelser

Medan du sov

Medan du sov: Här är nattens händelser

Bygdegård utrymdes efter röklukt från elkontakt.

Sönderslaget socialkontor dyrt för kommunen

Högsby

Sönderslaget socialkontor dyrt för kommunen

Kostnader på 1,5 miljoner kronor.

Marcus Oscarsson: ”En mellanstadielärare bör skälla ut Trump och Biden”

Kalmar

Marcus Oscarsson: ”En mellanstadielärare bör skälla ut Trump och Biden”

”Världens viktigaste person utses om några veckor då USA:s presidentval äger rum.”

Christian Gustafsson: ”The Canoopers är det gulligaste som hänt 2020”

50 frågor och svar

Christian Gustafsson: ”The Canoopers är det gulligaste som hänt 2020”

CG ställer frågor – och svarar på dem.

LIVE: Så slår coronaviruset mot länet – läget just nu

Coronautbrottet i länet

LIVE: Så slår coronaviruset mot länet – läget just nu

Här rapporterar vi löpande med anledning av coronavirusets framfart.

I Småland har Mona Sahlin fått en ny identitet

Reportage

I Småland har Mona Sahlin fått en ny identitet

“Partiet ställde inte upp riktigt för honom.”