GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

"Fyll det offentliga rummet med konst”

Kommunpolitik i Oskarshamn
”Konsten, inte minst den offentliga konsten har i alla tider varit en viktig del av berättelsen om vår kommun.”
Debatt • Publicerad 27 september 2021
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Konst bidrar till att göra en plats unik. Idag pratas det ofta om platsens attraktivitet som en viktig faktor för framtida välgång.”
”Konst bidrar till att göra en plats unik. Idag pratas det ofta om platsens attraktivitet som en viktig faktor för framtida välgång.”
Foto: Elin Thornberg

När konsten integreras i människors närmiljö skapar den möjlighet till meningsfulla upplevelser i vardagen vilket kan bidra till ökad livskvalitet. Alla ska ha jämlik tillgång till kultur och olika former av kultur ska få ta plats i det offentliga rummet. En stimulerande livsmiljö är avgörande både för vårt välmående och demokratiska deltagande.

Konst bidrar till att göra en plats unik. Idag pratas det ofta om platsens attraktivitet som en viktig faktor för framtida välgång. Utifrån det perspektivet utgör konsten och särskilt den offentliga konsten en allt viktigare roll.

Vi socialdemokrater vill att det offentliga rummet i Oskarshamns kommun fylls med konst.

De senaste åren har Oskarshamns kommun tagit stora steg i arbetet med offentlig konst. Kommunen har i samverkan med andra aktörer kompletterat den tidigare konsten med nya inslag såsom väggmålningar, elskåpsmålningar och bildbeklädda soptunnor. Detta samtidigt som de yngsta medborgare i våra förskolor inför många helgdagar och temadagar pryder vår stad med härliga budskap. Konsten väcker känslor, skapar sammanhållning och är ett kärt samtalsämne för många oskarshamnare.

Vi socialdemokrater vill att arbetet med offentlig konst fortsätter. Konsten ska vara väl spridd och vara tillgänglig för alla och därför behöver Oskarshamns kommun arbeta för att tillsammans med andra sprida olika former av konst runt om i kommunen.

Oskarshamns kommun tillämpar sedan många år något som brukar benämnas ”enprocentregeln” och det innebär att en procent av investeringar vid om- och nybyggnation ska gå till konstnärlig gestaltning av offentlig miljö. Det är en viktig princip som bidrar till att kommunens lokaler och det offentliga rummet utvecklas med ny konst såsom tavlor, skulpturer och arkitektoniska delar som annars inte hade blivit av.

Vi vill att:

# arbetet med offentlig konst fortsätter och att Oskarshamns kommun arbetar vidare med att tillgängliggöra konst för fler i hela kommunen.

# Stadsmiljöprogrammet uppdateras till att också omfatta konstnärlig gestaltning.

# Oskarshamns kommun fortsätter tillämpa ”enprocentregeln”.

Anton Sejnehed (S), ordförande för bildningsnämnden

Lis Lyrbo (S), ersättare i bildningsnämnden

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.