Friskolans barnsjukdomar måste åtgärdas.

Ny replik i debatt om friskolornas vara eller icke vara.
Debatt • Publicerad 10 oktober 2011

Den svenska skolan är i allt väsentligt resultatet av socialistiska regeringar. Alla inser att den lider av stora brister. Debatten om friskolorna handlar mest om rätten att ta ut vinster. Friskolemotståndarna tycker inte att man ska tjäna pengar på att erbjuda utbildning. Varför är det då okej att äga och driva ett byggföretag, en mataffär och sälja varor och tjänster till kommunen?

En ny skollag reglerar tydligare skolornas ansvar för sin verksamhet. En särskild myndighet, Statens Skolinspektion, har skärpt granskningen av alla skolor.

Utbildningsminister Jan Björklund har konstaterat att det finns barnsjukdomar och brister i friskolornas verksamhet som inte kunnat förutses. Kommunala skolor och friskolor bör få likvärdiga villkor. Regeringen har tillsatt en parlamentarisk utredning under ledning av Lars Lejonborg. Man ska till utreda och föreslå lagändringar om vinstutdelning i friskoleverksamhet vid kvalitetsbrister, ökad möjlighet att granska skolor som byter ägare, möjlighet att införa meddelandeskydd för personal.

Jag för gärna en debatt med Birgitta Axelsson Edström när utredningen är klar, noterar också att Vänsterpartiet delar vår linje att införa statlig styrning i skolan. Som medlem i Lärarnas Riksförbund ser jag fram emot att de pågående utbildningsreformerna på bästa sätt kommer att förbereda våra barn och ungdomar inför framtidens utmaningar.

Birgitta Nordlöw (FP)

Mats Andersson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.