GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

"Frihetsreformer och jämlik sjukvård bör intressera både KD och C”

Slutrepliki debatt om regionpolitik, tidigare inlägg Barometern/OT 13 och 18 januari.
”Visst är den politiska debatten fantastisk. Jag skriver ett mjukt debattinlägg inför det nya året och lyfter fram en lång rad plusfaktorer som finns i vårt län. Samt nämner några av de utmaningar jag ser – elförsörjningen, ambulanshelikopter och länsfärdtjänst.”
Debatgt • Publicerad 24 januari 2023
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Det som oroar människor i vårt län just nu är de enormt höga elpriserna.”
"Det som oroar människor i vårt län just nu är de enormt höga elpriserna.”Foto: Janerik Henriksson/TT

Visst är den politiska debatten fantastisk. Jag skriver ett mjukt debattinlägg inför det nya året och lyfter fram en lång rad plusfaktorer som finns i vårt län. Samt nämner några av de utmaningar jag ser – elförsörjningen, ambulanshelikopter och länsfärdtjänst.

Men vad händer då? Jo, då väljer majoritetens företrädare, trots att vi är överens på en rad punkter, att ta till storsläggan. Ännu mer förvånad blir man när det är Centerpartiets ledande regionråd som håller i pennan. Har detta parti som ingår i den röd-röd-gröna regionmajoriteten fått uppdraget att kritisera?

Karin Helmersson (C) uttrycker förvåning över att KD driver samma frågor som vi gjorde före valet. Kanske säger det något om hennes eget partis syn på vallöften. Vi minns alla centerpartiets valkampanj för vårdval inom Barn- och ungdomspsykiatrin för att lösa de långa väntetiderna.

Jag upprepar det gärna: vi har mycket att vara stolta över i Kalmar län. Fantastisk natur med skog, sjöar och skärgård. Jord- och skogsbruksföretag som levererar. Många tillverkningsföretag samt utveckling också inom tjänstesektorn och besöksnäringen.

Men det som oroar människor i vårt län just nu är de enormt höga elpriserna. Därför vore det en välgärning om regionmajoriteten lämnade sina politiska låsningar runt kärnkraftsfrågan. Som energilän under årtionden bör Kalmar län välkomna en satsning och utveckling av kärnkraftselproduktionen.

När det gäller ambulanshelikopter så borde det genomförts för flera år sedan. Därför förvånar det mig att bli kritiserad. De långa avstånden i Värmland och Dalarna motiverar en ambulanshelikopter som nu funnits där i flera år. Varför ska vi som bor i Smålands inland, eller på norra Öland eller i Tjust skärgård leva med en mindre sjukvårdstrygghet? Jämlik sjukvård i hela landet är väl också en önskan från Centerpartiet?

Lågkonjunktur och Putins krigföring får inte lamslå oss. Det finns punkter i Karin Helmerssons replik till mig där vi är eller kan bli överens. Satsning på civilsamhället är ett exempel. Men för att nå verklig politisk framgång tror jag Centerpartiet bör hitta tillbaka till den borgerliga gemenskapen. Min förhoppning är att borgerliga partier kan samverka såväl kommunalt, regionalt som nationellt för att skapa trygghet och utveckla välfärden och människors frihet.

Anders Andersson (KD), vice ordförande i Regionfullmäktige, Region Kalmar län

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.