unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Freda sjukvården från hot och våld

Hot och våld
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Hot och våld mot sjukvårdens medarbetare har blivit ett stort bekymmer på sjukhus och vårdinrättningar runt om i landet. Det är oacceptabelt att de som arbetar för att vårda och rädda andras liv inte har en trygg och säker arbetsmiljö, samt att de själva utsätts för hot mot sin hälsa under sitt arbete.

Det har i takt med samhällsutvecklingen i övrigt skett en attitydförändring där sjukhusen slutat vara en fredad plats och där respekten för vårdens medarbetare sjunkit. Tänk dig att du valt att utbilda dig ett antal år för att hjälpa, vårda och rädda liv. Ditt fokus är att vårda och hjälpa. Och så möts du av stök och bråk, hotfulla kränkningar eller kanske till och med spott och slag. Tyvärr har vi de senaste åren sett en tydlig ökning av just sådana situationer vid våra sjukhus och vårdinrättningar. En skrämmande upptrappning av hotfulla och våldsamma incidenter. Nu krävs snarast att tydliga åtgärder och krafttag vidtas som tryggar miljön, både för hälso- och sjukvårdens medarbetare och för dess patienter.

Den föreslagna nya lagstiftningen som syftar till att öka straffsatserna vid brott mot blåljuspersonal är bra. Det är en behövlig och tydlig markering mot våld och hot mot ambulans, polis och räddningstjänst. Dock bör även sjukhusens och vårdinrättningars medarbetare inkluderas, vilket vore ett viktigt steg mot en tryggare sjukhusmiljö. Liberalerna har också föreslagit en lagstiftning som gör det enklare för sjukhus att montera metalldetektorer för att hitta vapen, så att anställda, patienter och anhöriga skyddas.

Att komma till rätta med det stora mörkertalet som upplevt sig hotade och utsatta under sitt arbetspass är också oerhört viktigt. Därför måste sjukvårdens ledarskap löpande framhålla vikten av att varje enskild incident som inbegripit minsta inslag av hot eller våld alltid rapporteras. Då kan förebyggande åtgärder sättas in före, och inte efter, något allvarligt inträffat. Välutbyggda incidentrapporteringssystem med snabb uppföljning måste säkerställas.

Liberalerna har även i tidigare skuggbudget på nationell nivå anslagit ekonomiskt utrymme för att kunna anställa fler ordningsvakter till särskilt utsatta områden i samhället. Våra sjukhus är en given plats där ordningsvakter kan bidra till förbättrat upprätthållande av ordningen och tryggheten.

Det växande problemet på sjukhus och vårdinrättningar måste bekämpas och förebyggas. Låt oss ta tillbaka sjukhusmiljön som den trygga plats som den ska vara!

Pierre Edström (L), regionråd Kalmar län

Alexander Höglund (L), regionråd Östergötlands län

Jimmy Ekström (L), regionråd Jönköpings län

Lina Nordquist (L), sjukvårdspolitisk talesperson