unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Fortsatt samverkan för ännu tryggare Kalmar

Trygghet
”Att skapa en säker och trygg kommun är inget en enskild aktör kan åstadkomma, utan det krävs samverkan mellan olika intressenter. I Kalmar har vi genom åren byggt upp en stabil och hållbar struktur för detta.”
Fler upplever en känsla av otrygghet samtidigt som färre uppger att de utsatts för brott. Det är två av resultaten i polisens trygghetsundersökning för Kalmar kommun.
Fler upplever en känsla av otrygghet samtidigt som färre uppger att de utsatts för brott. Det är två av resultaten i polisens trygghetsundersökning för Kalmar kommun.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Idag presenteras polisens trygghetsundersökning. Bakom oss ligger en rekordsommar för evenemang och besökare i Kalmar, med många härliga upplevelser från olika delar av kommunen och mycket folk på stadens gator. Det är vi är glada och stolta över!

Med vår ambition att Kalmar ska vara en plats för alla, erbjuda förutsättningar för det goda livet och vara en attraktiv besöksdestination följer också ett ansvar. Ett ansvar att skapa en trygg plats för alla, såväl invånare som besökare.

Dzenita Abaza (S), kommunalråd och ordförande i lokala Brottsförebygganderådet.
Dzenita Abaza (S), kommunalråd och ordförande i lokala Brottsförebygganderådet.
Foto: SUVAD MRKONJIC
quote
Varje dag arbetar fastighetsägare, affärsidkare, medarbetare i olika verksamheter och inte minst ideella krafter för att hela tiden öka tryggheten i Kalmar. Varje dag!

I den trygghetsundersökning polisen presenterar idag framgår att 84,9 procent av de tillfrågade i Kalmar kommun inte varit utsatta för något som helst brott under det senaste året. Vid mätningen 2014 var andelen 83 procent, så vi ser en förbättring. Samtidigt har den konkreta känslan av otrygghet enligt samma undersökning ökat år 2019 jämfört med 2014.

Att skapa en säker och trygg kommun är inget en enskild aktör kan åstadkomma, utan det krävs samverkan mellan olika intressenter. I Kalmar har vi genom åren byggt upp en stabil och hållbar struktur för detta. Vi har ett lokalt brottsförebyggande råd med medverkan från både polis, kommunala verksamheter och näringsliv, där de mer långsiktiga insatserna planeras och leds. Varannan vecka träffas representanter från polis och kommun för att ta fram en gemensam lägesbild och besluta om gemensamma prioriteringar och insatser i ett kortsiktigt perspektiv.

Trygghets- och larmcentralen har en viktig samordningsroll i trygghetsarbetet. Kalmar City och deras medlemmar jobbar med trygghetsfrågor genom Purple flag och borgar för en trygg och levande stadskärna, både dag- och kvällstid.

Våra ordningsvakter har en viktig och av Kalmarborna uppskattad roll i det trygghetsskapande arbetet. IFK Kalmar och frivilliga genom Trygg i Kalmar trygghetsvandrar och insatserna ökar vuxennärvaron i stan.

Grannsamverkan är ett lyckat koncept som vi jobbar med tillsammans med polisen i brottsförebyggande syfte. Varje dag arbetar fastighetsägare, affärsidkare, medarbetare i olika verksamheter och inte minst ideella krafter för att hela tiden öka tryggheten i Kalmar. Varje dag!

Det handlar bland annat om samverkan vid evenemang, exempelvis årets stadsfest där både polis och ordningsvakter rapporterar om mycket få ingripanden, insatser för att förebygga snatterier i butik, samverkan för att förebygga bostadsinbrott, snabba samordnade insatser vid indikation på ordningsstörningar och brottslighet.

Gemensamt med olika aktörer arbetar vi långsikt för att minska invånarnas upplevelse av otrygghet genom att säkerställa ett trygghetsperspektiv i planering och gestaltning i staden. Ett exempel på det är belysningsprojektet vid stadsmuren och Bastionen.

Kalmar är en kommun med en rik och unik historia och en dynamik som attraherar. Genom fortsatt samverkan med olika aktörer och i dialog med invånare är vårt mål att vara en av Sveriges tryggaste städer.

Kalmar är och ska fortsätta vara en av Sveriges tryggaste residensstäder.

Dzenita Abaza (S), kommunalråd och ordförande i lokala Brottsförebygganderådet