Annons

”Föräldrar ska bidrar ekonomiskt till sina barns uppväxt”

Replik på debattinlägg rörande kommunpolitik i Nybro, publicerad 20 maj.
Börje Slättman: Du skriver att Blå union vill ”sparka på de som redan ligger”. Vi tycker mer att det är din insändare som gör det genom att fördomsfullt utgå ifrån att barn som placeras kommer ifrån socioekonomiskt utsatta områden
Debatt • Publicerad 30 maj 2023
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Det är väl aldrig någon som ifrågasätter om separerade föräldrar ska betala underhåll eller inte, det tar vi som en självklarhet.”Foto: Jan Stenqvist

Barn placeras på grund av omsorgsbrist inte på grund av att föräldrarna är lågavlönade eller bor i hyresrätt. Däremot håller vi med om att dte är synd om de barn som placeras, men nu är det ju inte barnen vi kräver pengar av, utan föräldrarna.

Vår motion berör ett ämne som borde vara självklart kan man tycka, att föräldrar bidrar ekonomiskt till sina barns uppväxt. Alla föräldrar i Sverige är ekonomiskt ansvariga för sina barn, oavsett. Det står angivet klart och tydligt i föräldrabalken, vilket Blå Union hänvisar till i motionen.

Annons

Man kan tycka det är underligt att kommunen väljer att motsätta sig det lagliga ekonomiska ansvar en förälder har genom att inte kräva in underhåll för de barn som är placerade genom kommunen. Väldigt många kommuner kräver detta och då borde även Nybro kommun kunna göra det.

Det är väl aldrig någon som ifrågasätter om separerade föräldrar ska betala underhåll eller inte, det tar vi som en självklarhet. De föräldrarna får precis som föräldrar till placerade barn betala efter sin förmåga, då detta är inkomstbaserat. Så att inte kräva in underhåll från föräldrar till placerade barn är ett rent hån mot de separerade föräldrar som betalar underhåll i kommunen.

Det borde också vara en självklarhet att förvaltningen ser över sådana här saker med tanke på att de dras med underskott i budgeten och ett rejält sådant. Vår motion kommer inte på något vis rädda förvaltningens budget men ”många bäckar små” som det brukar heta, så kan man rädda upp delar av underskottet.

Vår motion är viktig av två anledningar, dels av ekonomiska skäl och dels för likabehandling till de föräldrar som idag betalar underhåll, med tanke på att just nu betalar Nybro kommun underhåll åt föräldrar till placerade barn men inte åt de föräldrar som är separerade.

Blå Union för Nybro

Annika Karlsson (M)

Stefan Lagesson (KD)

Ola Håkansson (L)

Annons
Annons
Annons
Annons