GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

"För många kvinnor är semester ingen frihet”

Mäns våld mot kvinnor
”Sommar, sommar och sol. Efterlängtad semester. Lata dagar. Grillen åker fram tillsammans med bag-in-boxen.”
Debatt • Publicerad 15 juni 2022
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
STOCKHOLM 20210506
En man skäller ut och slår en kvinna. Mäns våld mot kvinnor, genrebild. Våld i hemmet.
Foto Fredrik Sandberg / TT kod 10080
STOCKHOLM 20210506 En man skäller ut och slår en kvinna. Mäns våld mot kvinnor, genrebild. Våld i hemmet. Foto Fredrik Sandberg / TT kod 10080Foto: Fredrik Sandberg/TT

Höga förväntningar. Besökande släktingar och vänner som frestar på, diskussioner som spårar ur, nävar som knyts och en kvinna som får ta smällen efteråt.

För många kvinnor är semester ingen frihet. Det andrum som jobb och andra sammanhang för med sig är långt borta. Hemmet är deras farligaste plats.

Kvinnojourer över hela landet rapporterar om extra tryck under sommaren. Fler kvinnor hör av sig, men också fler anhöriga som oroar sig för sina döttrar, mammor och väninnor. Kvinnojourernas arbete blir också tuffare när andra samhällstjänster tar semester.

Mäns våld mot kvinnor ökar när de spenderar mer tid hemma. Särskilt när alkohol kommer in i bilden. Tillfällena att slå, våldta och förtrycka blir många fler.

Samhället måste vidta många fler åtgärder för att förebygga och förhindra våldet och alla måste hjälpas åt att se varningstecken, våga fråga och våga säga ifrån.

Vi liberaler kommer alltid ta mäns våld mot kvinnor på allvar och kämpa för att stoppa det. Här är några av våra liberala lösningar:

# Män måste säga ifrån till andra män.

# Vi måste tidigt arbeta förebyggande. Mer relationskunskap i skolan.

# Vi måste tidigt erbjuda stöd också till männen. Alternativ till våld är en verksamhet i Kalmar län som vi vill utveckla.

# Den som dömts till fängelsestraff för våld mot kvinnor och sexualbrott ska genomgå behandling med ett förebyggande fokus.

# Det är förövarnas frihet som ska begränsas genom till exempel tidigare kontaktförbud, fotboja och kommunförflyttning .

# Ideella krafter och kvinnojourerna måste långsiktigt stöttas och säkerställas ekonomiskt.

# Hedersvåld ska ses som ett särskilt strukturellt problem som kräver särskilda åtgärder.

Jennie Uller, ordförande Liberala kvinnor Kalmar läns styrelse

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.