Fokusera på kvalitet istället för på lokaler

Replik på Agneta Bladhs debattinlägg 2 juni
Debatt • Publicerad 7 juni 2012

I en hyllningsartikel till Linnéuniversitetet och sig själv förklarar Agneta Bladh förnumstigt för oss Kalmarbor att vi ska vara positiva till studenterna och det nya universitetet. Tack för lektionen, men vi är redan det. Det är därför vi bryr oss.

I en duperande retorik försöker hon lura i läsarna att vi, som är kritiska till de onödiga och miljöförstörande byggplanerna, är negativa till universitetsidén. Det är vi inte.

Jag har faktiskt inte träffat en enda person som är negativ till Linnéuniversitetets idé och utvecklingspotential. Hade jag gjort det så skulle jag omvänt den personen med ord eller milt våld (nåja).

Jag ingår själv i den grupp (Smålands Akademi) som med glädje gav ett pris till det nya Linnéuniversitetet.

Vad vi är kritiska till är att man, alltsedan Agneta Bladhs tid som rektor, olyckligtvis fokuserar på lokaler i stället för på kvalitet. Man inbillar sig att nya, extremt dyra lokaler i stadens bästa lägen är en framgångsformel. De enda empiriska framgångskriterierna för ett universitet är god kvalitet i utbildning, forskning och ledning. Till den goda infrastrukturen hör också bra och billiga studentbostäder.

Och, Agneta Bladh, visst hade det varit klädsamt om du hade kryddat ditt beröm med en eloge till rektor Dan Isacson i hans himmel? Idén om ett Sydostuniversitet var hans, inte din.

Tomas Arvidsson

Kalmar

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.