”Flyget sänker oss”
Denna del var det som syntes i media.
De kämpar på i ett uppdrag som kläms mellan motstridiga beslut, som att både bli hållbara ur klimatsynpunkt och expandera med ny trafik. Vi fick höra om orealistisk teknikoptimism som innebär att inga beteendeförändringar behövs. Kunskapen om hur illa det kan bli för mänskligheten om jordens uppvärmning passerar 1,5 grader har gått fram, men förmågan och viljan att anpassa oss efter det har inte infunnit sig. Det saknas en förståelse för hur akut läget är. Det mest intressanta med mötet var därför det som inte fick något utrymme.
Flygandet är en inte obetydlig del av mänsklighetens totala klimatpåverkan, och för varje individ som flyger blir den ett av de största klimatavtrycken. För att bli hållbara är det vi i vår del av världen främst måste ändra beteende inom; flygandet, köttätandet och bilåkandet. Politiken måste vara en hjälp för att göra det möjligt, genom att satsa på rätt sorts infrastruktur, ökad hållbar närproduktion och ekonomiska incitament. Ändå fortsätter Kalmar kommun, och snart även regionen, att använda våra gemensamma besparingar till att istället upprätthålla en olönsam flygplatsverksamhet. Det är förstås helt huvudlöst och vi är allt fler som reagerar.
Regionen omintetgör möjligheten att nå sina klimatmål om den köper in sig i flygplatsens förlustaffärer. Kalmar kommun måste sluta ge bort våra gemensamma medel till ytterligare flygsatsningar, som nya utlandslinjer och bibehållen inrikestrafik. Det är greenwash att påstå att en liten andel bioflygbränsle gör skillnad. Den ger samma utsläpp som det fossila och förnyas inte så fort som kommer att krävas om inblandningen växer till 50 eller 100 procent - den kommer inte att räcka till. Är skövlade resurser vad våra barn ska ärva?
Det är fullt möjligt för vårt samhälle att anpassa sig till ett minskat flygande. Och det är nödvändigt. När hela världen måste ställa om för klimatet kan vi inte göra det motsatta. Protestera med oss!
Jonas Löhnn, ordförande Miljöpartiet i Kalmar