Annons

"Fler poliser och ett rättsväsende som står på brottsoffrets sida”

Replik på debattinlägg om skjutningar i Kalmar, publicerad 1 juni.
”Det finns ingen som kan slå Socialdemokraterna på fingrarna när det gäller att gå i opposition mot sig själva. De har lett Sverige i snart åtta år och Kalmar kommun i snart 30. ”
Debatt • Publicerad 8 juni 2022
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Vi måste göra Kalmar och Sverige tryggt igen - återupprätta lag och ordning.”
"Vi måste göra Kalmar och Sverige tryggt igen - återupprätta lag och ordning.”Foto: Agnes Aronsson

Gängbrottsligheten som breder ut sig i landet och Kalmar är ytterst allvarliga symtom på problem som Socialdemokraterna inte tagit tag i. Någon form av självkritik skulle därför vara på sin plats.

På såväl nationell som lokal nivå verkar Socialdemokraterna inte se de verkliga problemen. Skjutningar, upplopp och utbredd gängkriminalitet – i inget annat land finns motsvarande ökning av dödligt skjutvåld, likt den som ägt rum i Sverige de senaste åren. Men inte bara det. Arbetslösheten ligger på rekordnivåer och 1,3 miljoner människor kan inte försörja sig själva.

Annons

Här i Kalmar röstade Socialdemokraterna samtidigt emot förslaget att försörjningsstöd ska ske med motkrav på aktivitet för att öka sannolikheten att nå egen sysselsättning. Och här i Kalmar har 15 procent av de som går ut högstadiet inte behörighet till gymnasiet. Utvecklingen går åt fel håll.

Johan Persson (S) och Tobias Baudin (S) skriver att ”vi måste vara beredda att göra allt”. Det stämmer, men tyvärr räcker det inte att skriva det i en debattartikel. Det krävs verklig handling. Det krävs fler poliser och ett rättsväsende som står på brottsoffrets sida. Det krävs hårdare straff som speglar brottets allvar samt slopade ungdoms- och straffrabatter. Och mönsterbrytande åtgärder för att krossa gängkriminaliteten.

Moderaterna har drivit flera frågor både kommunalt och nationellt som Socialdemokraterna röstat emot. Polisen har själva bett om både resurser och lagändringar, men inte fått gehör. Och här blir regeringens prioritering extra tydlig – i budgeten som riksdagen ska besluta om i mitten på juni lägger de endast två miljoner mer på polisen. Vi moderater lägger en halv miljard mer. Det här gestaltar ord kontra handling.

Här i Kalmar driver Moderaterna och Kalmaralliansen vänstermajoriteten framför sig i trygghetsarbetet. De satsningar som genomförts har varit absolut nödvändiga, men det behövs mer. Idag har vi exempelvis ordningsvakter här i Kalmar som lappar bilar när de istället hade kunnat bidra i det förebyggande arbetet. Det vill vi ändra på om vi får möjligheten.

Vi måste göra Kalmar och Sverige tryggt igen, återupprätta lag och ordning och trycka tillbaka de kriminella gängen. Det kommer att kräva ett nytt styre i Kalmar och en ny regering i höst. Det här är ett arbete som vi moderater är beredda att leda.

Hanne Lindqvist (M), oppositionsråd Kalmar kommun

Gunnar Strömmer (M), partisekreterare

Annons
Annons
Annons
Annons