Annons

”Familjers försörjning är beroende av näringslivet”

Coronakrisen
”Spridningen av coronaviruset är inte bara en förödande hälsokris, där de döda nu räknas i tusental.”
Debatt • Publicerad 27 april 2020
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Regeringen har hittills lanserat vissa åtgärdspaket, vilket är en god start. Men det är inte på något sätt tillräckligt, utan regeringen måste nu accelerera stimulanserna.”
"Regeringen har hittills lanserat vissa åtgärdspaket, vilket är en god start. Men det är inte på något sätt tillräckligt, utan regeringen måste nu accelerera stimulanserna.”Foto: Jonas Ekströmer/TT

Smittspridningen har även fått en tilltagande och massiv negativ effekt på företag, jobb och samhällsekonomi. Många näringsidkare står idag nästan helt utan intäkter, samtidigt som deras kostnader förblir nästintill oförändrade. Kontinuerligt rapporteras det om besöksnäringens utsatta situation, men i allt högre utsträckning drabbar krisen nu också övrig tjänstesektor, såväl som mer klassisk tillverkningsindustri.

Regeringen har hittills lanserat vissa åtgärdspaket, vilket är en god start. Men det är inte på något sätt tillräckligt, utan regeringen måste nu accelerera stimulanserna. En kritik som delas av Svenskt näringsliv. Framför allt då samhällskostnaden riskerar att bli avsevärt större längre fram ifall regeringen fortsätter att spara på krutet – både i liv och kronor. Flertalet jämförbara staters krispaket är cirka tio gånger större än de svenska, trots att Sverige har bättre möjligheter med en lägre statsskuld i förhållande till BNP.

Mattias Bäckström Johansson (SD), riksdagsledamot.
Mattias Bäckström Johansson (SD), riksdagsledamot.Foto: Mats Holmertz
”De krediter och anstånd som staten erbjudit framstår närmast som ett hån med tanke på de räntekostnader som tillkommer.”
Mattias Bäckström Johansson (SD), Riksdagsledamot
Annons

Värst drabbade av coronakrisen är Sveriges småföretag. Enligt Företagarförbundet har 6 av 10 småföretag tappat 10–30 procent av sin omsättning, medan övriga företag har tappat ännu mer. Dagligen uttrycker småföretagare runt om i landet att det inte räcker med de åtgärder som aviserats. De krediter och anstånd som staten erbjudit framstår närmast som ett hån med tanke på de räntekostnader som tillkommer. I praktiken hjälper det inte företagen, utan skjuter endast upp konkursdatumet. Januaripartiernas flathet kan komma att få ödesdigra konsekvenser för svenska företag och jobb.

Det krävs nu krafttag av aktiva politiker. Sverigedemokraterna har sedan tidigare föreslagit slopade arbetsgivaravgifter samt egenavgifter under 6 månader och öronmärkta pengar som ett stöd, kopplade till fasta kostnader. Vi har också föreslagit att staten tar ett fullt kostnadsansvar för permitteringar som uppkommer i krisens spår. Vi har krävt en statlig garanti för de utställda lånen och att denna kortsiktiga upplåning ska vara räntefri samt att A-kassan utökas med höjt tak och utvidgas till att innefatta fler än vad som är fallet i dag.

Vi anser att tempot i åtgärderna måste ökas än mer för att inte riskera att vi hamnar i en lågkonjunktur, som blir betydligt mer långvarig än själva coronaepidemin. Vi vidhåller därför trycket på regeringen och påpekar behovet av att man nu även går fram med följande:

# Införande av rena direktstöd till annars livskraftiga småföretag, som Danmark, Storbritannien, USA med flera redan gjort.

# Masstestning av personer även utanför riskgrupper för att friska fortsatt ska kunna jobba.

# Riktat stöd till kommunerna för att bistå det lokala näringslivet.

# Fullständig kostnadstäckning för företag och föreningar där verksamhet stoppats till följd av de politiska beslut som fattats för att begränsa smittspridningen.

# Stöd till företag som ställer om tillverkning till vårdrelaterad utrustning som det råder brist på.

# Användning av regionalfondsprogrammets utvecklingsfonder, i första hand till att finansiera rörelsekapital inom små och medelstora företag.

Detta är förslag som kräver skyndsamhet. Vi är dessutom ödmjuka inför att betydligt fler åtgärder kommer att behöva vidtas.

Annons

Det är uppenbart att regeringen kraftigt underskattat behovet av stöd till svenska företag. Det får inte hända en gång till att statsministern sammanfattar en kris med orden ”vi har varit naiva”. Inte när både svenska liv och familjers försörjning står på spel.

Mattias Bäckström Johansson (SD), Riksdagsledamot

Martin Kirchberg (SD), Regionråd

Annons
Annons
Annons
Annons