GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

"Ett välmående näringsliv är motorn i en välmående kommun”

Kommunpolitik i Kalmar
Vi i Kalmaralliansen vill att Kalmar kommun ska vara topp tio på företagsklimat i Sverige. Vi har fantastiska förutsättningar men det krävs nya satsningar på organisation, utbildning, nyföretagande och attityd för att nå dit
Debatt • Publicerad 19 juni 2021
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Kalmar är en unik stad där handel och nöjesliv samverkar i en välbevarad historisk miljö. Vi vill värna och utveckla denna kombination.”
"Kalmar är en unik stad där handel och nöjesliv samverkar i en välbevarad historisk miljö. Vi vill värna och utveckla denna kombination.”
Foto: Arkivbild

Genom att ha ett välmående, växande näringsliv kan vi påverka skatt och kvalitet i välfärden. För att nå det behöver vi bli en modernare, mer innovativ kommun som kan ta sig an framtidens utmaningar på nya sätt .

En bra början är att skapa ett Näringslivscentrum där kommunens samlade kunskap och kompetens kan guida företagen rätt, där kommunen kan samla företag och organisationer till möten och events. En kreativ plats där människor och idéer utvecklas. Tydlighet och närhet skapar förutsättningar för nya idéer att växa fram.

Hanne Lindqvist (M), oppositionsråd 
Christopher Dywik (KD), gruppledare
Hanne Lindqvist (M), oppositionsråd Christopher Dywik (KD), gruppledare
Foto: Robin Hamrin

Kommunen kan stå värd för temakvällar och bjuda in talare som bland annat kan inspirera till mer kvinnligt företagande. Även de gröna näringarna är något vi är mycket stolta över. Vi ser att frågorna kring hållbarhet, kompetensförsörjning och trygghet även är viktiga för den gröna näringen som inte får glömmas bort.

Hanne Lindqvist (M), oppositionsråd.
Hanne Lindqvist (M), oppositionsråd.
Foto: Mats Holmertz
”Att främja nyföretagande är en viktigt del i vårt nya Kalmar. Grunden för kreativitet och entreprenörskap ska läggas tidigt. Entreprenöriella egenskaper är något som alla kan lära sig och ju tidigare vi börjar desto bättre.”
Hanne Lindqvist (M), oppositionsråd.

Den nya tekniken öppnar upp för mindre trösklar mellan kommun och företag. Med fler digitala möten som ett komplement till fysiska möten möjliggörs en mer kontinuerlig samverkan och gör det enklare att skapa och upprätthålla goda relationer med gamla och nya företag. Här möjliggörs samtal som enklare och snabbare kan peka på utvecklingsområden. Ett exempel är trygghet, ett område där företagen ger kommunen underkänt som vi bland annat vill lösa med trygghetsvandringar i våra industriområden och samverka med hyresvärdar och föreningsliv tillsammans göra kommunen till en bättre och tryggare plats.

Lotta Wahlmino (L), tillträdande oppositionsråd
Lotta Wahlmino (L), tillträdande oppositionsråd
Foto: Johannes Norlander

Att främja nyföretagande är en viktigt del i vårt nya Kalmar. Grunden för kreativitet och entreprenörskap ska läggas tidigt. Entreprenöriella egenskaper är något som alla kan lära sig och ju tidigare vi börjar desto bättre. Kan vi redan i grundskolan få eleverna att träna sina entreprenöriella förmågor, kunna arbeta i grupp, se möjligheter, vara flexibla och lösningsorienterade, så stärker vi deras chanser att lyckas i livet. Det har alla elever nytta av – oavsett om de senare i livet blir företagare eller anställda. Därför vill vi lyfta in mer entreprenöriellt lärande och värdeskapande aktiviteter redan i grundskolan.

Attityden till företagande är något vi ständigt behöver arbeta med. Vi kan med stolthet se att kommunens medarbetare blir bättre och bättre på att handlägga och hantera ärenden gentemot företag. Men det är enbart en del av kommunens företagsklimat. Vi vill se nya strategier inte minst för hur vi ska ha mark redo för nya etableringar och hur vi i framtiden kan locka hit spännande bolag och därmed även fler arbetstillfällen.

En viktig aktör i detta är Kalmar Science Park som är en motor och inspiration med en lyckad verksamhet där flera stora bolag har vuxit fram. Kommunens stöd är idag treårigt och vi vill se att man utökar det till tio år. Det krävs också en nära samverkan med övriga aktörer som idag arbetar med nyföretagande och vi ser ett utökat samarbetet med regionen och övriga kommuner i länet. Tillsammans blir vi bättre.

En viktig del av vår handel finns i vår historiska stadskärna, Kvarnholmen. Kalmar är en unik stad där handel och nöjesliv samverkar i en välbevarad historisk miljö. Vi vill värna och utveckla denna kombination och tror att det finns stora vinster i att använda kommunens strateger för att ihop med Kalmar City och Destination Kalmar, jobba med utveckling av stadskärnan. Det behöver finnas aktiviteter och evenemang på Kvarnholmen året runt och några konkreta saker vi vill lyfta är:

# En plan för hur stadskärnan kan göras grön året runt

# Förbättra besöksvärdet även under vinter/höst

# Tydliggöra de historiska värdena av Kvarnholmen

# Ta fram hur man bättre kan använda Stortorget.

Kalmaralliansen är redo för att be om väljarnas förtroende att leda Kalmar kommun. Kalmar kommun ska vara en modern, innovativ kommun och med ett företagsvänligt klimat. Allt detta är ett axplock från vårt Näringslivspolitiska program på 26 sidor. Vi har tidigare presenterat program för Trygghet samt Arbete och välfärd och det kommer fler.

Hanne Lindqvist (M), oppositionsråd

Lotta Wahlmino (L), tillträdande oppositionsråd

Christopher Dywik (KD), gruppledare

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Läs mer