Ett livsviktigt uppdrag
De närmaste tio åren behövs 225 000 nya medarbetare i vård och omsorg enligt Sveriges Kommuner och Landsting, SKL. I sin senaste rapport räknar de med att det behövs 38 000 nya sjuksköterskor och specialistsjuksköterskor. I dag på internationella yrkesdagen för sjuksköterskor vill Vårdförbundet belysa vad sjuksköterskor gör men kanske framförallt vad de skulle kunna göra om de fick rätt förutsättningar. Sjuksköterskor syns i medier i stort sett varje dag.
I tidningen läser vi att sjuksköterskor säger upp sig på grund av stress och att bristen på specialistsjuksköterskor leder till stängda vårdplatser och inställda operationer. Radion gör reportage om sjuksköterskors stundtals usla arbetsmiljö och vi ser nyhetsinslag där sjuksköterskestudenter och erfarna sjuksköterskor protesterar mot låga löner och dåliga villkor.
Vi får också ta del av politikers och arbetsgivares mer eller mindre kreativa lösningar för att hantera sjuksköterskebristen.
Norrköpings kommuns nya strategi för att hitta sjuksköterskor är en bonus på 10 000 till 20 000 kronor till tipsaren. Bemanningssjuksköterskor, stängda avdelningar och snävare bemanning är andra lösningar. Helgbemanning på vardagen är inte ovanligt i dag. Färre sjuksköterskor och specialistsjuksköterskor ska alltså göra samma jobb.
Självklart påverkas patienternas säkerhet när sjuksköterskor inte har de bästa förutsättningarna. Situationen innebär att patienter riskerar sämre omvårdnad och att sjuksköterskor kan bli sjuka av stress.
I år är det val. Vi i Vårdförbundet ser två måsten i vårdpolitiken. Det första måstet är att säkra kompetensförsörjningen. Kraftfulla insatser krävs för att unga ska välja det livsviktiga sjuksköterskeyrket. Det andra måstet är att hålla samman vården för varje person. I dag är det inte ovanligt att patienter med komplexa behov på egen hand får vända sig till flera olika vårdhuvudmän och flera professioner för att få sina behov tillgodosedda.
Sjuksköterskor leder och ansvarar för omvårdnadsarbetet och är ofta de som ser till helheten. I arbetet ingår att planera, utvärdera och följa upp de omvårdnadsinsatser som görs tillsammans med patienten, närstående och medarbetare som läkare, dietister, kuratorer, sjukgymnaster och undersköterskor. Detta vill vi utveckla till personcentrerad vård där patienten ses som en resurs.
Att arbeta som sjuksköterska innebär att ge god omvårdnad till människor i livets alla skeden. Det är sjuksköterskan som ska identifiera och aktivt förebygga hälsorisker och vid behov motivera till förändrade levnadsvanor för att främja, förebygga och återställa hälsa. Utöver kunskap inom omvårdnad har sjuksköterskor kunskap från andra vetenskapsområden, exempelvis biomedicin, pedagogik, samhälls- och beteendevetenskap. Många sjuksköterskor arbetar också inom ledande funktioner i vården, till exempel som enhetschefer, chefssjuksköterskor, vårdutvecklare och förvaltningschefer.
Sjuksköterskors arbetsuppgifter är alltså många och varierande. De arbetar både självständigt och i team med annan vårdpersonal och alltid tillsammans med patienter och ofta även med närstående.
Det är dags att börja värdera sjuksköterskors kunskap och inse att de har ett av de viktigaste uppdragen i världen.
Michelle Dobos, avdelningsordförande, Vårdförbundet Kalmar län
Sineva Ribeiro, förbundsordförande, Vårdförbundet