"Ett levande jämställdhetsarbete är bra för alla”

Internationella kvinnodagen
”Det finns de som påstår att jämställdheten har gått för långt. Det har den inte.”
Debatt • Publicerad 8 mars 2023
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Att föda barn ska inte stå i vägen för karriären och föräldraskap ska inte vara en ekonomisk fälla för kvinnor.”
"Att föda barn ska inte stå i vägen för karriären och föräldraskap ska inte vara en ekonomisk fälla för kvinnor.”Foto: Björn Larsson Ask/SvD/TT

Enligt en färsk mätning från Folkhälsomyndigheten är 35 procent av kvinnorna i vårt län rädda för att gå ut ensamma. För männen är samma siffra 10 procent. Den farligaste platsen för en kvinna att vistas på är fortfarande i hemmet. Kvinnor tjänar fortfarande mindre än män och skillnaden till och med ökar. Vården saknar kunskap och behandling av sjukdomar som drabbar kvinnor. Det är inte jämställt. Detta behöver vi förändra.

Kvinnor arbetar oftare deltid, har högre sjukfrånvaro och tar ut mer föräldraledighet. Dessa strukturella skillnader bidrar till att kvinnor är mer frånvarande än män på arbetsmarknaden. Vi måste minska arbetsmarknadsrelaterade ojämlikheter och koppla samman detta med den stora kompetensutmaning som finns i välfärden där kvinnors närvaro på arbetsmarknaden behöver öka. För att göra det måste förutsättningarna för kvinnor bli bättre. Både vad gäller arbetsmiljö och det obetalda arbetet.

Att föda barn ska inte stå i vägen för karriären och föräldraskap ska inte vara en ekonomisk fälla för kvinnor. Ett mer jämställt föräldraskap gynnar barns hälsa, utveckling och välbefinnande. Det är också viktigt för föräldrarnas relation till barnet och varandra. Mer kan göras för att underlätta mäns ansvarstagande i föräldraskapet.

Centerpartiet i Mörbylånga kommun vill reformera föräldraförsäkringen för en mer jämställd, enkel och tydlig föräldraförsäkring anpassad till vårt moderna samhälle och arbetsliv. Vi vill också uppvärdera statusen på kvinnodominerade yrken och förbättra arbetsvillkoren inom offentlig sektor. I vår kommun är det knappt en femtedel av företagarna som är kvinnor och deras företagande behöver främjas, med trygghetssystem anpassade till företagares villkor och en mer jämställd fördelning av det offentliga riskkapitalet.

Det kan ofta låta som om att jämställdhet bara är bra för kvinnor. Det stämmer inte heller. Destruktiva könsnormer drabbar både kvinnor och män och orsakar stora kostnader för samhället. Inte minst gällande våldet. Normer kring psykisk ohälsa hos pojkar och män samt hur de bemöts i vården, behöver mer uppmärksamhet. Detta ska inte begränsa deras möjlighet att söka vård i tid. Att involvera pojkar och män att förändra normer för maskulinitet är en viktig del i jämställdhetsarbetet, men det kan också bidra till högre kvalitet i offentliga verksamheter.

Så, för allas bästa och i samband med den internationella kvinnodagen vill vi påminna om vikten av ett levande arbete för ökad jämställdhet!

Centerpartiet i Mörbylånga kommun genom:

Anna-Kajsa Arnesson, gruppledare Centerpartiet Mörbylånga kommun

Per-Olov Johansson, ordförande Centerpartiet i Mörbylånga kommun

Malin Svedlund, ordförande Centerkvinnorna södra Öland

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.