GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

"Ett gym för själen”

Hälsa och välmående
Den här rubriken har jag hämtat från en artikel i Barometern där biskop Fredrik Modéus säger att människor behöver ett gym för själen.
"När själen befinner sig på djupt vatten räcker inte alltid den livboj till, som sjukvården bistår med. Vi kan behöva något mer för att känna fast botten under våra fötter.”
"När själen befinner sig på djupt vatten räcker inte alltid den livboj till, som sjukvården bistår med. Vi kan behöva något mer för att känna fast botten under våra fötter.”
Foto: Mark Hanlon
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

På våra veckovandringar i pilgrimsgruppen i Södermöre pastorat passerar vi ofta en välskött idrottsanläggning med fotbollsplaner, tennisplaner, klubbstuga och bänkar för åskådare.

Här vill jag stanna upp. Här syns tydligt hur medvetna både individer och samhälle är om idrottens betydelse för hälsa och välmående. Här samlas man för att träna och utvecklas i sin sport och ibland för att tävla. För att träna rätt och bli starkare, snabbare och uthålligare behövs tränare med kompetens, engagemang och förmåga att inspirera.

På tidningarnas sportsidor kan vi läsa om träningens och tränarens betydelse för lagens framgångar.

Ann-Marie Petersson
Ann-Marie Petersson
Foto: Karin Asmundsson

"Det räcker inte med att kroppen sköts om. Någonstans inom oss finns något mer, som kan ge sig till känna som en saknad, en längtan, ett skavande, en oro. Vår själ."

Den som inte tilltalas av lagidrotter har många former av individuell träning att välja på. Här står den personlige tränaren till tjänst. Runt om i landet byggs motionsspår och utegym. Det betonas också hur viktig den fysiska aktiviteten är för barn och ungdomar.

Ett skelett som inte belastas urkalkas lättare. En muskel som inte används atrofierar. Balansfunktioner som inte prövas försvagas. Vid inaktivitet avtar vår prestationsförmåga snabbt. Allt detta är sådant de flesta är medvetna om.

I många olika sammanhang görs därför, som väl är, stora insatser för kroppens välbefinnande både inom sjukvård och friskvård. Aktiviteter varvas med vila och återhämtning. Rätt dosering är avgörande för resultatet.

Samtidigt kommer rapporter om det själsliga dåligmåendet, den existentiella våndan. När själen befinner sig på djupt vatten räcker inte alltid den livboj till, som sjukvården bistår med. Vi kan behöva något mer för att känna fast botten under våra fötter.

Det räcker inte med att kroppen sköts om. Någonstans inom oss finns något mer, som kan ge sig till känna som en saknad, en längtan, ett skavande, en oro. Vår själ. Kan det vara så illa att den är på väg att atrofiera, att tappa balansen och orken, att må dåligt.

Det finns en hjälp, som förtjänar att lyftas fram. I tätorter som glesbygder finns det gymlokaler för själen. Våra kyrkor. Inte bara kroppen kan behöva en tränare. Också själen behöver en sådan, en coach, som handleder, lyssnar, ser behov och kan hjälpa till med att nå den fasta mark som ger trygghet att lita på. I kyrkan erbjuds träning både i grupp och individuellt. Något för alla åldrar. Här ges tillfällen till aktivitet men också till vila och återhämtning. Gratis träningspass och stöd flera gånger i veckan, till och med på helger. Framför allt på helger.

Så fortsätter vi vår pilgrimsvandring på vår andliga motionsslinga. Då och då stannar vi upp vid ett själsligt gym för en stunds träning. Så vandrar vi vidare mot vårt mål.

Ann-Marie Petersson

Läs mer