”Ett bakslag för Oskarshamn”

Kommunpolitik i Oskarshamn
Ja så kan man sammanfatta senaste kommunfullmäktigemöte där majoriteten tillsammans med Vänstern drev igenom införandet av parkeringsavgifter i Oskarshamns centrum.
Debatt • Publicerad 15 maj 2023
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Hur de här inkomsterna för P-avgiften skall användas fanns det olika meningar om.”
"Hur de här inkomsterna för P-avgiften skall användas fanns det olika meningar om.”Foto: Roger Carlsson

Ett bakslag för centrumhandeln och allmänheten som tänkt sig en trevligt besök i Oskarshamn. Med P-skivan som hittills gällt och som har varit ett mycket enkelt sätt att ställa bilen ifrån sig blir det nu ett komplicerat system med appar och tidszoner som kommer att förbrylla besökaren.

Hur de här inkomsterna för P-avgiften skall användas fanns det olika meningar om. Moderaterna menade att pengarna skulle användas till att försköna våra parkeringsplatser medan vänstern skulle pytsa in dem i skolan och omsorgen. Det handlar om hiskliga 2 miljoner per år, en promille av kommunens totala budget.

Man behöver nog inte vara någon Einstein för att förstå att dessa pengar inte förbättrar berörda nämnders ekonomi på ett märkbart sätt.

I dagarna har politikerna höjt sina arvoden. Några exempel, oppositionsrådet Leif Axelsson kommer med det nya arvodet att kunna kvittera ut 700 800 kronor per år. Till denna summa tillkommer sociala avgifter.

Vad åstadkommer Leif Axelsson för för detta fantasiarvode, ja enligt min bestämda mening ingenting. Varken majoritetens politiker eller tjänstemän springer väl inte benen av sig för att rådfråga Axelssons i något ärende.

En annan helt totalt onödig utgift går till den politiske samordnaren som kan kvittera ut 262 800 årligen. I min värld trodde jag att S och M var ganska eniga över hur kommunen skall bedriva sin verksamhet utan inblandning av en medlare. Ja listan skulle kunna göras lång med besparingar på onödiga arvoden.

Återgår till P-frågan som nu kommer att drabba kommunen på ett mycket negativt sätt. Varför skall det vara gratis att parkera på kommunens egen parkeringsplats nere vid kommunhuset? Där kan politiker och anställda stå en hel dag utan den minsta kostnad.

Men det verkar vara skillnad bland folk och folk i dom styrandes ögon. Kan inte tolka detta på annat sätt.

Jan Johansson, partipolitisk obunden Oskarshamns kommunfullmäktige