En utmaning för våra riksdagsledamöter

Det är mindre än 150 dagar kvar till valet. I regeringens Framtidskommission markeras tydligt att med nuvarande trender kommer Sveriges befolkning att öka med två miljoner till 2050 varav en miljon till Stockholm och en miljon till Västsverige plus Skåne.
Debatt • Publicerad 2 maj 2014

Kalmar län förväntas minska med 27000 och lika många jobb. Ska Kalmar dessutom behålla sin folkmängd eller fortsätta i samma ökningstakt som de senaste 40 åren skulle Kalmar växa till 70 000. Kalmar läns försörjningsbörda, antalet invånare över 65 plus de under 20 delat med dem mellan 20–65 skulle bli störst (värst) i landet. Tänk sjukvård och äldreomsorg!

Urbaniseringen har gått i samma takt sedan andra världskriget så det har inte så mycket med regering att göra som med en omfattande förändring av vårt samhälle, en förändring som naturligtvis påverkas av globaliseringen. Avregleringar och privatiseringar förstärker också denna process det vill säga, Stockholm.

Vad kan ni som riksdagsledamöter då rimligen göra nästa mandatperiod?

Infrastruktur nämns alltid men det är långa processer och några resultat kommer inte fram under en period. Fortsätt kämpa för tågen och regionalflyget.

Däremot skulle ni kunna verka för följande:

Stärka Linnéuniversitetet så att det successivt får samma forskningsresurser som de gamla universiteten

Få till en civilingenjörsutbildning

Få till en läkarutbildning (eller åtminstone delar av en sådan)

Stärka innovationsprocessen så att grundfinansiering finns för drivhus, inkubatorer och teknikparker. Säg en miljon för vardera. Det kostar bara drygt 100 miljoner per år för hela Sverige och är särskilt viktigt ute i landet.

Vad skulle vi kunna göra, företagare och invånare?

Arbeta för att Växjö och Kalmarsund närmar sig varandra och jobbar ihop i flera frågor, det kan gälla både föreningar, organisationer och kommuner men framför allt stödja vårt gemensamma universitet.

Linnéakademin har skapats för detta ändamål och ett delmål är att stödja universitetets internationalisering. Det är en vinn-vinn situation om våra studenter får möta studenter från andra delar av världen och ges möjligheter att själva komma i väg på delar av sin utbildning. I Linnéakademins Kalmarsundsgrupp tänker vi kraftsamla kring följande:

Skapa en internationell samlingspunkt centralt i Kalmar där studenter och företag kan mötas.

Få fram stipendier för att våra studenter ska kunna åka ut i världen och lära.

Få fram stipendier för att studenter utanför EU kan lära av oss och vi av dem och som blir våra ambassadörer när de kommer hem (om de inte stannar och jobbar eller forskar här).

Vi ska göra vår del här hemma och förväntar oss att våra riksdagsleda­möter gör sin del.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.