GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

"En stark a-kassa är en fråga om respekt”

A-kassan
”Coronapandemin visade betydelsen av en stark arbetslöshetsförsäkring som ger trygghet åt löntagarna. Just nu ser vi effekterna av Putins olagliga krig mot Ukraina med höjda priser och fortsatt ekonomisk osäkerhet.”
Debatt • Publicerad lördag 06:00
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Sverige ska ha trygga försäkringar och pensioner som går att leva på.”
"Sverige ska ha trygga försäkringar och pensioner som går att leva på.”Foto: Bertil Ericsson/TT

Invånarna i Kalmar län ska inte behöva bära den kostnaden eller otryggheten ensamma. Vi ska stärka Sverige.

Därför vill vi socialdemokrater höja ersättningen i arbetslöshetsförsäkringen. Löntagare som tjänar upp till 33 000 kr i månaden ska kunna få ut 80 procent av sin lön i ersättning under tiden som man ställer om till nytt jobb. Det ska inte spela någon roll om du är sjuksköterska på Västerviks sjukhus, IF-metallare på Scania eller fastighetsskötare i Kalmar. Blir du arbetslös ska du ha en ekonomisk trygghet.

Genom korttidsarbete och en förstärkt a-kassa kunde vi under pandemin säkra tryggheten för vanligt folk. Nu ser vi en urstark återhämtning på svensk arbetsmarknad. Arbetslösheten sjunker snabbt och i Kalmar län är vi nere på 6,5 procent mot rikets 7 procent. Framtidsoptimismen ökar inom näringslivet och antalet nyanmälda jobb är fler än någonsin tidigare.

Trots höjda priser för vanligt folk så vill Moderaterna sänka ersättningen i arbetslöshetsförsäkringen. För byggnadsarbetaren som tjänar 33 000 kronor i månaden skulle en M-regering med stöd av SD kunna innebära upp till 7 000 kronor mindre i månaden. Det är en politik som skapar onödig oro i en redan orolig tid.

Under för lång tid fick tryggheten för hårt arbetande människor stå tillbaka. Men vi socialdemokrater vet att samhället är som starkast när vi möter utmaningar tillsammans. En stark a-kassa är en fråga om respekt för vanligt folk, byggd på tanken om plikt och rätt. Man ska kunna betala hyran medan man söker nytt jobb och inte hamna i fattigdom och behöva flytta.

Därför behöver vi nu ta nästa steg och permanent höja ersättningen i a-kassan.

Sverige ska ha trygga försäkringar och pensioner som går att leva på. Det är en central del av den svenska modellen som har byggt Sverige och svensk ekonomi stark. Vi behöver fortsätta stärka samhället och öka tryggheten för vanligt folk i hela Kalmar län.

Eva Nordmark (S), arbetsmarknadsminister

Tomas Kronståhl (S), riksdagsledamot

Laila Naraghi (S), riksdagsledamot

Björn Petersson (S), riksdagsledamot

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.