Annons

"En skola med fokus på individen”

Kommunpolitik i Kalmar
”När utbildningsförvaltningen sammanfattade året 2021 gav det en minst sagt bitter eftersmak. Kalmar presterade under rikssnittet i behöriga till gymnasiet.”
Debatt • Publicerad 3 maj 2022
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Länge har resultaten i Kalmars skolor varit bra, vilket är glädjande. En förklaring till detta är såklart de satsningar som gjorts, men också de få socioekonomiska utmaningar som funnits till skillnad från i andra kommuner.”
"Länge har resultaten i Kalmars skolor varit bra, vilket är glädjande. En förklaring till detta är såklart de satsningar som gjorts, men också de få socioekonomiska utmaningar som funnits till skillnad från i andra kommuner.”Foto: Jonas Ekströmer/TT

15 procent slutade årskurs 9 utan behörighet att söka till gymnasiet. Nästan var sjätte elev. Så får det inte vara.

Samtidigt har Kalmar kommun en av landets lägsta skolpeng, vilket Kalmaralliansen länge velat förändra. Sjunkande skolresultat, en låg skolpeng och där den ledande vänstermajoriteten gör skillnad på elever i kommunal och fristående verksamhet är inte det bästa för Kalmar.

Annons

Därför presenterar Kalmaralliansen, bestående av M, L och KD ett utbildningsprogram med fokus på trygghet, kunskap och framförallt: individen. En skolkommun för alla.

”I vårt Kalmar är det viktigt att det finns en kvalitativ utbildning för alla barn och ungdomar. Skolor som garanterar en trygg och adekvat utbildning, där alla elever har rätt att utvecklas till sin fulla potential.”
Susanne Eliasson (M)

I vårt Kalmar är det viktigt att det finns en kvalitativ utbildning för alla barn och ungdomar. Skolor som garanterar en trygg och adekvat utbildning, där alla elever har rätt att utvecklas till sin fulla potential. Kalmaralliansen tittar på goda exempel i alla skolor och lär av de som fungerar bra, utan att göra skillnad på skola och skola.

Här skiljer vi oss från det sittande styret, som ogärna tittar på det som görs bra i Kalmars fristående skolor.

2021 presenterade Svenskt Näringsliv rapporten Vad kan vi lära oss av Pisa 2018 – faktorer bakom svenska elevers resultat. Här går att se ett antal framgångsfaktorer bakom lyckade resultat på PISA-provet. Bland annat användandet av digitala hjälpmedel i klassrummet, en variation i undervisningen och ett bra studieklimat.

Det visade sig att fristående skoloröverlag följde dessa framgångsfaktorer på ett bättre sätt och att deras elever till följd av detta generellt presterade bättre på PISA- provet, än elever i den kommunala skolan. Här menar vi att Kalmar har mycket att lära. Oavsett om en skola är kommunal eller fristående så ska goda exempel alltid lyftas fram.

Höjd elevpeng och ökad valfrihet. Genomgående de senaste åren har Kalmaralliansen presenterat budgetförslag innehållande höjningar av elevpengen, som än idag är en av landets lägsta. Vi väljer att investera i skolan istället för att se den som en besparingsmöjlighet.

Länge har resultaten i Kalmars skolor varit bra, vilket är glädjande. En förklaring till detta är såklart de satsningar som gjorts, men också de få socioekonomiska utmaningar som funnits till skillnad från i andra kommuner. Nu ser vi hur resultaten 2021 sjunkit och det är oroande att elevpengen inte höjts.

Detta är pengar som på riktigt behövs i skolan och som hade gjort skillnad. Kalmaralliansen vill inte bara se ökade ekonomiska förutsättningar i Kalmars skolor, utan även mer frihet i skolvalet. Därför föreslår vi att ett aktivt skolval införs tillsammans med ett administrerat kösystem.

Inte den utsatte som ska byta skola. Kalmaralliansen går till val på ökad trygghet och studiero i skolan. Vi menar att det är två helt avgörande faktorer för en lyckad och trygg utbildning. I utbildningsprogrammet läggs förslag som förväntansdokument och konsekvenstrappa fram.

Det ska aldrig behöva vara den utsatta eleven som byter skola, utan i de fall där problemet inte löser sig på den enskilda enheten, är det den som utsätter någon för mobbning eller kränkning som ska flytta på sig. Inte tvärtom.

Annons

Skolan, det bästa vaccinet mot kriminalitet. I ett läge där otryggheten breder ut sig inte bara i Sverige, utan även i Kalmar, är det viktigt att tillsätta rätt förebyggande åtgärder. Här menar Kalmaralliansen att skolan är något av det viktigaste att satsa och fokusera på. Att skapa en trygg, jämlik och kunskapsbaserad skola som är till för alla menar vi är något av det mest centrala. Där unga kan känna trygghet, ett framtidshopp och en tillhörighet.

Dit unga kan gå för att skapa och forma en grund för sitt eget liv, och sin egen framtid. Det är att förebygga kriminalitet på riktigt.

Representanter i utbildningsnämnden

Susanne Eliasson (M)

Olle Olson (M)

Rebecca Jonsson (M)

Fredrik Sjömar (KD)

Rikard Unelius (L)

Annons
Annons
Annons
Annons