En röst i EU-valet kan lyfta människor ur fattigdom

Föreställ dig att företag från andra länder förlade sin produktion hit till Kalmar län, använde den lokala arbetskraften, marken och naturresurserna, men utan att betala en enda krona i skatt.
Debatt • Publicerad 23 maj 2014

Utan tillräckligt med skattemedel skulle den offentliga sektorn som vård, skola och omsorg snabbt raseras och infrastrukturen förfalla. Skattemedel som rätteligen borde komma Kalmar, Nybro eller Oskarshamn till del, skulle i stället hamna i skatteparadis.

Så ser situationen ut för många av världens utvecklingsländer. I dag undviker många multinationella företag att betala skatt i länderna där de verkar och varje år förlorar utvecklingsländerna minst 1 200 miljarder dollar i olovlig kapitalflykt. Det är ungefär tio gånger mer än världens samlade bistånd.

Företagens skatteflykt utgör över 60 procent av kapitalflykten. Det innebär att för varje biståndskrona som går in i länderna, försvinner nästan tio kronor ut i kapital- och skatteflykt. Länder som egentligen har förutsättningar att ta sig ur fattigdom, förblir fattiga och biståndsberoende.

Forum Syd och många andra organisationer med oss arbetar för att få svenska politiker att agera mot skatteflykt. Tyvärr är den stora majoriteten av vår egen riksdag och regering anmärkningsvärt passiva i frågan. Glädjande är dock att aktiviteten inom EU-parlamentet är betydligt större.

I mars i år till exempel antog EU-parlamentet en resolution om att det bör upprättas offentliga register över de verkliga ägarna av europeiska företag och stiftelser. Det är ett viktigt steg framåt. I dag kan de verkliga ägarna till företag gömma sig bakom skalbolag och andra komplexa företagsstrukturer i syfte att undvika skatt.

På söndag är det val till EU-parlamentet. För många svenskar är det otydligt hur de politiska processerna inom EU påverkar den egna vardagen eller frågorna man brinner för, och man avstår därför från att rösta. Frågan om skatteflykt visar dock tydligt hur din röst kan bidra till att lyfta miljontals människor ur fattigdom.

Det blivande EU-parlamentet får nu en viktig roll i att fortsätta driva på mot skatteflykt, och vi som väljare har ett stort ansvar att rösta – och att rösta rätt. Ta reda på hur dina EU-parlamentariker vill arbeta mot skatteflykt och för en rättvisare värld, och lägg in röst på världen i EU-valet. Den har betydelse för miljontals människor i världen som idag lever i fattigdom.

Sten Rylander,

ordförande Forum Syd och tidigare ambassadör i bland annat Tanzania, Zimbabwe och Namibia

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.