GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

"En planet i kris – men det finns ett alternativ i valet”

Replik på debattinlägg om klimatpolitik, publicerat 7 september.
”Vi delar till fullo professor Martin Grens analys om en akut klimatkris, och vi är lika förtvivlade över politikens bristande krisinsikt.”
Debatt • Publicerad 8 september 2022
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Och det visas genom smältande isar och glaciärer, återkommande torka och värmeböljor, extrema översvämningar, förlust av biologisk mångfald.”
"Och det visas genom smältande isar och glaciärer, återkommande torka och värmeböljor, extrema översvämningar, förlust av biologisk mångfald.”Foto: Schrøder, Tor Erik

Men det finns ett alternativ för klimatmedvetna väljare – Miljöpartiet.

Martin Gren, professor på LNU, ger en insatt bild av klimat- och naturkriserna på vår planet, liksom av de politiska partiernas svårigheter att möta dessa. Som han skriver: politiken har utgått ifrån att jorden är stabil, en oändlig resurs för samhällsutvecklingen.

Jordsystemet var också länge förlåtande mot vår mänskliga påverkan – haven svalde stora mängder av våra utsläpp, resursförbrukningen kunde obemärkt fortsätta öka. Men den tiden är förbi – jorden klarar inte längre överbelastningen vi människor sätter på planeten.

Och det visas genom smältande isar och glaciärer, återkommande torka och värmeböljor, extrema översvämningar, förlust av biologisk mångfald, och en skrämmande snabb global uppvärmning.

Martin Gren skriver att de politiska ideologierna står svarslösa. Och ja, de tre stora ideologierna (konservatism, liberalism och socialism) är lika på så vis att planeten Jorden är satt inom parentes. Den förväntas varken påverkas eller påverka samhällssystemet som ideologierna beskriver.

Med tanke på att dessa ideologier är mer än hundra år gamla så kanske det är naturligt. Att dagens politiska partier misslyckats med att anpassa sin politik, däremot, där finns inga förmildrande omständigheter.

Miljöpartiet har sin ideologiska grund ur 1900-talets viktiga proteströrelser, som kvinnorörelsen, fredsrörelsen, och miljörörelsen. Vår politik bygger på tre solidariteter:

1) Med djur, natur och det ekologiska systemet

2) Med kommande generationer

3) Med världens alla människor.

Martin Gren efterlyser en politisk styrning som inordnar sig inom Jordens planetära gränser. Detta är för oss miljöpartister en grund för all vår politik. Ja, rent av en av anledningarna till att Miljöpartiet bildades. Vi ser att samhället måste ställa om, att trycket som mänskligheten satt på planeten är ohållbar. Att vår civilisations livsgrund faktiskt är hotad.

Vi har politiken för att agera, och genomföra omställningen snabbt men också rättvist. Såväl miljörörelsen som vetenskapen har granskat vår politik och bekräftat vår linje, att vår politiska agenda är den rätta.

Vi går till val med budskapet: Alla ska med när samhället ställer om. Vi har en fast övertygelse om att omställningen är viktigast av allt, att klimat- och miljökriserna är denna generations stora ödesfråga.

Martin Arvidsson (MP), region- och kommunkandidat

Annika Wistedt (MP), riksdagskandidat

Max Troendle (MP), region- och kommunkandidat

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.