”En ny evenemangsarena är viktig för utvecklingen av Oskarshamn”

Kommunpolitik i Oskarshamn. Replik på debattinlägg publicerat 28 januari.
”Den politiska vilden Jan Johansson för i ett altererat inlägg om arenabygget fram en uppfattning som han troligen är tämligen ensam om i Oskarshamn.”
Debatt • Publicerad 31 januari 2023
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Det gäller nu att ta tillvara på möjligheterna och framförallt att ge möjlighet för att kunna bredda verksamheten för mer ungdomar och även damhockeyn.” Arkivbild
"Det gäller nu att ta tillvara på möjligheterna och framförallt att ge möjlighet för att kunna bredda verksamheten för mer ungdomar och även damhockeyn.” ArkivbildFoto: Per Hammenvik

Sedan valrörelsen 2018 har Sverigedemokraterna återkommande lyft fram behovet av fler isytor i våra förslag till investeringsbudgetar och i interpellationer. Sedan avancemanget till SHL för snart fyra år sedan har frågan fastnat i först en förstudie för en ombyggnation och under det senaste året i en bredare översyn i flera arenautredningar. Men där det nu under det senaste året tagit ordentlig fart och där även Sverigedemokraterna tagit beslut om vår inriktning i frågan. Där vi vill att man går vidare med att bygga en ny evenemangsarena om cirka 4 500 besökare, men där BGHC behålls som extra isyta tillsvidare.

För Sverigedemokraterna har detta varit självklart, vilket är ett måste om chansen till spel i SHL ska finnas men även för att på sikt ens kunna hålla sig kvar i hockeyallsvenskan. Det gäller nu att ta tillvara på möjligheterna och framförallt att ge möjlighet för att kunna bredda verksamheten för mer ungdomar och även damhockeyn.

Gällande ägandet förordar vi att det ska ske kommunal regi, vilket enligt vår uppfattning ger lägre driftskostnader än i privat regi. En faktor som är viktig för att inte ta onödigt många skattekronor i anspråk från kommunens kärnverksamhet.

För vid byggnation av en ny arena kommer driftskostnaden att flerfaldigas som en följd av investeringen och kommunens finansiering. Här är den uppfattning som Jan Johansson för fram tämligen unik om att inga av dessa kostnader ska betalas av IK Oskarshamn, en uppfattning som inte ens delas av klubben själva. Den uppfattningen innebär även att det blir mer av barnomsorg, skola och äldreomsorg som får stryka på foten.

En ny evenemangsarena är viktig för utvecklingen av Oskarshamn och för att bygga attraktivitet, vilket även är skälet till varför Sverigedemokraterna starkt förordar det. Något som ger klubben större möjlighet till att öka intäkterna, en bättre mötesplats och med möjlighet till att arrangera andra evenemang men också en möjlighet för att kunna bredda verksamheten för ungdomar och damhockeyn.

Men ska detta kunna bli av då krävs det att kommunen, klubben och näringslivet tillsammans bidrar för att göra det möjligt.

Leif Axelsson (SD), oppositionsråd

Mattias Bäckström Johansson (SD), ledamot i kommunfullmäktige

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.