unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

"En majoritet av smålandsjägarna har inte sett ett spår av lodjur”

Replik i debatt om lodjursjakt, tidigare inlägg publicerades 18 februari.”
Att 97 procent av Smålands jägare inte har anmält sig till årets lodjursjakt har enligt mig ingen substans i lodjursjaktens vara eller icke vara.”
"Majoriteten av Smålands jägare skulle antagligen finna mer framgång i att försöka fiska upp en mal i Emån.”
"Majoriteten av Smålands jägare skulle antagligen finna mer framgång i att försöka fiska upp en mal i Emån.”
Foto: Heiko Junge
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Att använda denna siffra som någon slutsats till att dessa 97 procent anser att lodjursjakten är ett ”spektakel” är snarare ett sätt för debattören att på ett långsökt sätt finna någon som helst substans i sina argument. För det finns logiska skäl till det låga deltagandet.

Lodjur har som skrivits i debattartikeln nästintill varit utrotat i Småland de senaste 100 åren vilket gör att det inte finns ett överflöd på hundar som jagar enbart lodjur. Att en hund ska tillåtas vid lodjursjakt i mars förutsätter nämligen att den inte förföljer andra vilt.

131 lodjur finns det, enligt våra tre länsstyrelser i Småland. Av dessa får 20 skjutas 2021. Om man sätter antalet individer i förhållande till Smålands areal så finns det alltså ett lodjur per 224 kvadratkilometer (22400 hektar). Värt att tillägga är också att det enbart i Kalmar Län är tillåtet att bedriva licensjakt i hela länet. På cirka två tredjedelar av Kronobergs- och Jönköpings län får det inte bedrivas lodjursjakt. En överhängande majoritet av smålandsjägarna har förmodligen inte sett ett spår eller tecken på lodjur på vare sig sina eller angränsande jaktmarker. Varför skulle dessa anmäla sig till lodjursjakten?

Som jag också har varit inne på så är det otroligt svårt att ens få syn på dessa djur. Att dessutom lyckas skjuta ett är ännu mindre. Majoriteten av Smålands jägare skulle antagligen finna mer framgång i att försöka fiska upp en mal i Emån.

Några direkta fel i debattinlägget.

# Att spåra lodjur med motordrivet fordon i de berörda länen är bara tillåtet på privat och enskild väg. Man får heller inte skjuta, genskjuta eller förfölja lodjur ifrån motordrivet fordon.

# Att spåra i terräng med fyrhjuling är enligt ovanstående punkt förbjudet i Småland.

# Drönare anses enligt jaktlagen vara ett motordrivet fordon. Min tolkning är att den användningen av drönare som du skriver om är förbjudet.

# ”Action kameror” med direktsändning var något nytt, jag kan inte heller hitta något i lagtexten så det låter jag vara osagt. Vi får vänta på ett rättsfall.

Hugo Andersson, jägare

Läs mer