GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ett år till valet: Centerpartiet

En grön liberal kraft

Om ett år är det val till riksdag, region och kommun. Vi kommer gå till val på en politik som står upp för öppenhet, mångfald, jämställdhet och tolerans, men också för en politik för klimatet, för företagande och för att hela landet ska leva och utvecklas.
Debatt • Publicerad 10 september 2021 • Uppdaterad 10 september 2021
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Inte minst inom skogsnäringen ser vi idag hur äganderätten ständigt utsätts för attacker som drabbar enskilda skogsägare mycket hårt,”
"Inte minst inom skogsnäringen ser vi idag hur äganderätten ständigt utsätts för attacker som drabbar enskilda skogsägare mycket hårt,”
Foto: Henrik Holmberg / TT

Centerpartiet tror på människors individuella frihet, att varje människa själv ska kunna utvecklas utefter sina förutsättningar. Men med denna frihet kommer också ett ansvar, ett ansvar som innebär att friheten bara sträcker sig så långt så att andra människor inte tar skada eller drabbas.

Detta är ett ansvar vi alla måste ta tillsammans, att stå upp för vår individuella frihet mot de krafter som vill inskränka den men vi måste också stå upp för de människor som har det svårt och som behöver hjälp och stöd. Det är det som gör Centerpartiets politik till en grön och social liberalism.

Stihna Johansson Evertsson, distriktsordförande Centerpartiet i Kalmar län.
Stihna Johansson Evertsson, distriktsordförande Centerpartiet i Kalmar län.
Foto: Roger Carlsson
”Vårt starka näringsliv är en grundförutsättning för att hela länet ska kunna utvecklas, från Västerviks kommun i norr till Torsås kommun i söder.”
Stihna Johansson Evertsson, distriktsordförande Centerpartiet i Kalmar län.

Vi är idag den liberala kraft som Sverige så väl behöver. Ett starkt Centerparti är garanten mot de krafter som idag hotar den liberala demokratin, som inte står upp för de grundläggande värderingarna om att alla människor är lika mycket värda.

Vi är också garanten för en politik som ser hela landet och som låter hela landet att växa, som ser de utmaningar som våra små och medelstora företag har idag, företag som är motorn i svensk arbetsmarknad och tillväxt.

För Centerpartiet i Kalmar län är just detta en av våra viktigaste frågor. Vi har ett rikt och växande näringsliv i länet och att skapa möjlighet för dessa att fortsätta växa och utvecklas genom aktiva insatser som till exempel bättre infrastruktur och minskade administrativa bördor. Vårt starka näringsliv är en grundförutsättning för att hela länet ska kunna utvecklas, från Västerviks kommun i norr till Torsås kommun i söder.

Äganderätten är en annan central fråga för Centerpartiet, inte minst inom skogsnäringen ser vi idag hur äganderätten ständigt utsätts för attacker som drabbar enskilda skogsägare mycket hårt, detta ofog måste få ett slut och där kommer Centerpartiet behöva spela en viktig roll.

Det går inte att blunda för klimatförändringarna, vi måste agera nu! Under sommaren har vi sett hur klimatförändringarna har bidragit till extremväder med stora regnmängder som följd på kort tid, även i Kalmar län. Detta måste vi ta på största allvar, den gröna omställningen kan inte vänta längre. Därför vill vi se en aktiv miljö- och klimatpolitik som inte är rädd för att använda sig av nya tekniska lösningar.

Vi ser nyttan i att hela landet kan vara med och bidra, inte minst de gröna näringarna. Vi är övertygade om att vi inom jordbruket och skogen har nyckeln till den gröna omställningen. Kalmar län har stora förutsättningar för att kunna bidra med förnyelsebar energiproduktion, bara de senaste åren har vi sett en utbyggnad av vindkraften och stora investeringar i biogasanläggningar, detta vill vi ska fortsätta.

Centerpartiet kommer att gå till val som en fristående, grön, liberal kraft som söker samarbeten i den politiska mitten.

Stihna Johansson Evertsson, distriktsordförande Centerpartiet i Kalmar län.

TV: Se Annie Lööfs partiledartal från Järvaveckan:

QUIZ: Vad kan du om demokrati? Testa dig själv:

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.