Annons

En gemensam skola bygger inte bort problemen med segregation

Tobias Fagergård (S) skriver i en debattartikel den 9 februari att skolfrågan har nedprioriterats av alliansen under den förra mandatperioden. Verkligheten är en helt annan.
Replik • Publicerad 5 mars 2019
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Anna Lundgren (C), ordförande lärandenämnden i Nybro kommun.Foto: Jan Stenqvist

S har hela tiden velat gå vidare med ett alternativ som innebär att bygga en ny skola som rymmer alla Nybros högstadieelever. De huvudsakliga argumenten är att det bara finns ett alternativ och att problemen med segregation försvinner när man bygger nytt. Alliansen har velat undersöka flera alternativ för att vi ska få ett bra beslut som håller långsiktigt. Vi har skolfrågan högt på agendan och arbetar hårt för att hitta lösningar som håller för framtiden. Fagergård menar att alla andra alternativ än en ny skola faller på sin orimlighet. Det alliansen har gjort är att initiera ett samarbete mellan kommunens nämnder och bolag så att vi tillsammans kan skapa en hållbar lösning. En skolbyggnation påverkar hela Nybro kommun. När vi samverkar över gränserna kan vi hitta lösningar som vi tidigare inte trott var möjliga. Vi kan inte förkasta ett alternativ helt bara för att det förutsätter mer kreativitet och extra arbete hos politiker och tjänstemän.

Det är en för enkel lösning att tro att en gemensam skola bygger bort problemen med segregation. Skolan blir inte integrerad för att alla elever finns i samma byggnad. Vi behöver istället fokusera på att skapa förutsättningar för en god lärandemiljö och på de insatser som ger resultat för eleverna, inte tro att problemen försvinner bara vi bygger nytt.

Annons

S är kritiska till att beslutet om skolan har tagit längre tid än planerat, men ett år är en relativt kort tid i förhållande till den tid skolan ska hålla i framtiden. Jag är stolt över att vi inte gick vidare med att bygga en ny högstadieskola utan att utreda frågan ordentligt och bekostats med pengar som kommunen inte har. Det är ansvarsfull politik.

Centerpartiet kommer tillsammans med alliansen att fortsätta arbeta hårt för att komma framåt. Det viktigaste för oss är att skapa en integrerande miljö som kan stimulera varje elevs utveckling utifrån dennes egna förutsättningar. Det kommer att föra oss fram till ett beslut som håller långsiktigt för hela Nybro kommun.

Anna Lundgren (C)

Ordförande lärandenämnden

Annons
Annons
Annons
Annons