unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

En bebodd ö mitt i en badstad ska ha goda badmöjligheter

Efter en tids konstruktiva diskussioner ser det ut som att frågan om bad på Varvsholmen går mot en lösning. Det är få platser där det är mer rimligt med goda badmöjligheter, än på just Varvsholmen.
”Badsugna Varvsholmenbor ska veta att de har stöd i ryggen. Kalmar ska erbjuda mer och bättre badmöjligheter, inte färre och sämre”, skriver debattören Linus Hellman (S).
”Badsugna Varvsholmenbor ska veta att de har stöd i ryggen. Kalmar ska erbjuda mer och bättre badmöjligheter, inte färre och sämre”, skriver debattören Linus Hellman (S).
Foto: Mats Holmertz
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Där det finns vatten och människor, där ska det i en badstad som Kalmar beredas goda möjligheter att bada. De som bor på Varvsholmen, och andra, ska självklart välkomnas att bada där.

Varvsholmen har från den dag ön började bebyggas uttryckligen och medvetet varit avsedd för bad. I detaljplanen för Varvsholmen står bland annat följande att läsa:

"Plangenomförandet medför ingen negativ påverkan på rekreation eller för det rörliga friluftslivet. Snarare kommer det rörliga friluftslivet att underlättas genom att nya kajer och bryggor byggs vilka allmänheten kommer att ha tillgång till för promenader, fiske och bad."

Badstegar har också i linje med detaljplanen varit ett naturligt inslag på Varvsholmen redan från början. Det har till och med varit fler badstegar än vad det nu initialt planeras för.

Det går således inte att, likt exempelvis skribenten “Varvsholmenbo” (Barometern 2020-06-29), hävda att boende flyttat till Varvsholmen “...utan att ha en aning om att de skulle bo på en kommunal badplats.” Det stämmer helt enkelt inte.

Badstegar finns dessutom fortfarande faktiskt på Varvsholmen. Dock privata sådana, vilket är en absurd ordning. Varvsholmen är till för alla, och ska så fortsätta att vara. Bad på Varvsholmen ska inte privatiseras.

Ur olika vinklar lyfts i debatten säkerhetsaspekten. Den ska förstås ombesörjas. Samtidigt tillgodoses inte alltid säkerheten bäst av regleringar och hinder. Just bad och just Varvsholmen är ett bra exempel på det. Även utan dedikerade badstegar finns det möjlighet att bada på Varvsholmen - och badas där! - inte minst via de livräddningsstegar som tämligen tätt finns utplacerade. Om en plats inbjuder till bad - och det gör Varvsholmen i allra högsta grad - så kommer människor att bada där. Med eller utan badstegar. För den som anför säkerhet som något särskilt viktigt bör det därför falla sig naturligt att lösa saken genom att etablera säkra och för ändamålet avsedda badmöjligheter.

Jag tror att de flesta av oss har badat på platser som inte är officiella badplatser. Varvsholmen är inget undantag, och den saken påverkas inte av om man väljer att plocka bort badstegar. Däremot skulle det påtagligt försämra säkerheten.

Jag hoppas att det framöver tas ett helhetsgrepp om badfrågan på Varvsholmen, där de två nu planerade badstegarna utgör ett första steg. Det behövs fler publika badmöjligheter, både i allmänhet och på Varvsholmen i synnerhet. Exempelvis där nu nya härliga lägenheter ska byggas.

Vad gäller bad i city- och bostadsmiljö, som “Varvsholmenbo” verkar vilja påstå är något unikt för Kalmar, så kan jag berätta att jag citybadat precis intill bostäder i bland annat städer som Malmö, Stockholm, Helsingborg och Trondheim. I flera fall med båtar som ett naturligt inslag i den absoluta närheten. Staden och havet är till för alla.

Badsugna Varvsholmenbor ska veta att de har stöd i ryggen. Kalmar ska erbjuda mer och bättre badmöjligheter, inte färre och sämre.

Linus Hellman

Socialdemokrat och storbadare

LÄS MER: Fler artiklar och insändare om baden på Varvsholmen:

MISSA INTE: Så växte Varvsholmen fram:

SE FÖRVANDLINGEN: Varvsholmen nu och då:

Från varv till radhus och lägenheter i lyxläge. Varvsholmens förändring är total och när vi skriver 2019 i tidslängden är det bara någon enstaka kal fläck att bygga på ute på ön i Kalmarsund. Se förändringen mellan 2019 och 2003 genom att dra i linjen i bilden ovan.