Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

”En akademisk vårdcentral behövs i Kalmar län”

Regionpolitik
”Just nu står hela landet inför en stor omställning till en mer nära vård, det vill säga en mer personcentrerad och samordnad vård där man även ska kunna möta kommande demografiska och ekonomiska utmaningar.”
"Regionen har haft stora svårigheter kring rekrytering av nya medarbetare inom hälso- och sjukvården, en fråga som börjar bli allt mer allvarlig.”
"Regionen har haft stora svårigheter kring rekrytering av nya medarbetare inom hälso- och sjukvården, en fråga som börjar bli allt mer allvarlig.”
Foto: isabell Höjman/TT
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

I samband med detta är det oerhört viktigt att primärvården stärks ytterligare, bland annat genom att förstärka forsknings- och utvecklingsarbetet med hjälp av akademiska vårdcentraler.

På en akademisk vårdcentral samarbetar man med universitet, högskola och regionen där man bland annat bedriver forsknings- och utvecklingsprojekt. Nya behandlingsmetoder och ny teknik provas ut, samtidigt som man handleder studenter på grundnivå upp till forskarnivå.

Med en eller flera akademiska vårdcentraler skulle Kalmar län kunna bli en spjutspets när det kommer till nära vård. Vi skulle öka möjligheterna att snabbt kunna genomföra klinisk patientnära forskning samt utveckla och utbilda inom primärvården.

Detta skulle innebära att patienten får en god, effektiv och uppdaterad vård – men även att medarbetarna får större möjligheter till kompetenslyft och yrkesutveckling, samtidigt som länets tre sjukhus avlastas.

Regionen har haft stora svårigheter kring rekrytering av nya medarbetare inom hälso- och sjukvården, en fråga som börjar bli allt mer allvarlig och som den styrande majoriteten (S, C, L) hittills löst genom dyr, inhyrd bemanning.

Vi i Moderaterna är helt säkra på att en förstärkning av primärvården med bland annat mer forskning skulle leda till att främja rekryteringsmöjligheterna i länet och öka attraktiviteten för nya läkare och sjuksköterskor att söka sig till primärvården.

Vi anser att detta är en viktig reform i arbetet att stärka hälso- och sjukvården i länet. Förslaget har presenterats för majoriteten, huruvida de hade tänkt gå vidare med det är dock högst oklart.

Men ska vi ha möjlighet att locka hit nya medarbetare och samtidigt erbjuda våra länsinvånare högsta möjliga vårdkvalitet så skulle inrättandet av akademiska vårdcentraler vara ett steg i rätt riktning.

Malin Sjölander (M)

Lennart Hellström (M)

Läs mer