GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

"Emmabodamodellen - växte fram under socialdemokratiskt styre”

Kommunpolitik i Emmaboda
”Socialdemokraterna i Emmaboda kan inte annat än att rikta ett stort tack till vårt lokala Centerparti som förde fram Emmabodamodellen inom äldreomsorgen i kommunen som ett gott exempel på sin partistämma”
Debatt • Publicerad 8 oktober 2021
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Socialdemokraterna i Emmaboda var tålmodiga i arbetet som vi idag kan skörda frukterna av genom bland annat mycket nöjda omsorgstagare.”
"Socialdemokraterna i Emmaboda var tålmodiga i arbetet som vi idag kan skörda frukterna av genom bland annat mycket nöjda omsorgstagare.”
Foto: Peter Lejon

Det är som ljuv musik i våra öron att de hjälper till att sprida kunskap om Emmabodamodellen inom äldreomsorgen.

Arbetet med att lägga grunden till den äldreomsorg vi har i Emmaboda idag togs fram under ett Socialdemokratiskt majoritetsstyre. Processen var allt annat än enkel: många olika viljor från politiker, tjänstepersoner, personal och pensionärsorganisationer fördes fram och många åsikter vägdes in för att gå från idé till verkstad.

Socialdemokraterna i Emmaboda var tålmodiga i arbetet som vi idag kan skörda frukterna av genom bland annat mycket nöjda omsorgstagare. Andra positiva effekter är låga sjuktal hos våra anställda och låg personalomsättning inom äldreomsorgen.

Maria Ixcot-Nilsson (S).
Maria Ixcot-Nilsson (S).
Foto: Peter Lejon
”Nu är det dags att ta nästa steg genom en genomgång av behov och status på äldreboendena i kommunen då förutsättningar och behov förändras över tid.”
Maria Ixcot Nilsson, gruppledare Arbetarepartiet Socialdemokraterna i Emmaboda.

Emmabodamodellens grunder lades på Erik Linderholts tid som ordförande i Socialnämnden. Berit Carlsson tog därefter över som nämndsordförande och tillsammans med Centerns Christer Jonsson arbetades det första förslaget till Socialtjänstplanen fram 1996 som senare även klubbades i kommunfullmäktige november 1997. Två år senare tog Stig-Ove Andersson över som ordförande i Socialnämnden och under den tiden formades slutligen det som blev Emmabodamodellen.

Det har i stort sett funnits en samsyn över tid i Socialnämnden kring de steg som tagits för att komma fram till det som är idag är Emmabodamodellen. 2015 tog Maria Ixcot Nilsson över som nämndordförande vilket gjort att arbetssättet fortsatt att utvecklas kontinuerligt under inte mindre än sex mandatperioder med Socialdemokratiskt styre i kommunen.

Tre viktiga ledord inom modellen bemötande, respekt och delaktighet ger tillsammans det vi kallar ett salutogent förhållningsätt där vi ser möjligheter i individen. Att arbeta utifrån ett salutogent synsätt innebär att utgå från det friska, se individen och att stimulera till en känsla av självständighet och meningsfullhet, en självklarhet inom äldreomsorgen idag. Glädjande är också att arbetssättet sakta men säkert nu även tillämpas inom andra verksamheter i den kommunala omsorgen.

Vi kan som Socialdemokrater känna stor stolthet över att arbetet lyckades och att det idag finns ett stort erkännande för de tankar som skapades i början av 1990 talet som idag kallas för Emmabodamodellen en modell som inte varit möjlig utan fantastisk personal och framsynta chefer inom äldreomsorgen.

Nu är det dags att ta nästa steg genom en genomgång av behov och status på äldreboendena i kommunen då förutsättningar och behov förändras över tid.

Socialdemokraterna är vana att både lokalt, regionalt och på riksnivå ta ansvar för att göra vårt gemensamma samhälle bättre och ge individen möjlighet att utvecklas.

Maria Ixcot Nilsson, gruppledare Arbetarepartiet Socialdemokraterna i Emmaboda

Jarkko Pekkala, ordförande Arbetarepartiet Socialdemokraterna Emmaboda

Stig-Ove Andersson, tidigare ordförande Socialnämnden för Arbetarepartiet Socialdemokraterna Emmaboda

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.