”Emån, laxfiskar och vandringshinder”

Replik på debattinlägg om Emåns framtid, publicerat 7 mars.
”Vad beror det på att det bara går upp 414 laxfiskar nu när vandringshindret vid kraftstationen i Emsfors är utriven?”
Publicerad 15 mars 2023
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"kan det finnas flera orsaker till att laxfiskarna har minskat, till exempel sjukdomar och överfiske i Östersjön?”
"kan det finnas flera orsaker till att laxfiskarna har minskat, till exempel sjukdomar och överfiske i Östersjön?”Foto: Daniel Svensson

Debatt

Vid nästa vandringshinder, Karlshammar har det byggts en utomordentlig bra fiskväg förbi kraftstationen, det är där de 414 fiskarna är räknade.

Vid Karlshammar och vid Emsfors har det åtminstone sen 1930-talet funnits en teknisk fiskväg, en så kallad laxtrappa i betong och någon gång i slutet på 1980-talet monterades laxräknare, en vid Emsfors och en vid Karlshammar och jag minns att det under flera år registrerades över tusen laxfiskar men det normala var mellan 400 till 500 stycken. Under åren efter 2010 sjönk antalet till mellan 20 och 40 stycken. Det är det ingen som vet vad det beror på.

Kostnaderna för inköp och utrivning av kraftstationen vid Emsfors som betalades av skattepengar uppgick till 18 miljoner och var klar 2010. Anläggandet av fiskvägen vid Karlshammar som bekostades av Södra vet jag inte exakt vad kostnaden blev men det pratas om 18 till 20 miljoner där också. Alltså totalt cirka 35-40 miljoner. Till detta kommer förlusten av fossilfri elproduktionen.

Jag har naturligtvis inget emot att det byggs fiskvägar och förbättras för den biologiska mångfalden men man måste vara medveten om att någon måste ta kostnaderna. Och man måste också ställa sig frågan, är nyttan så stor som man tror med utrivningar av dammar och anläggandet av fiskvägar?

Eller kan det finnas flera orsaker till att laxfiskarna har minskat, till exempel sjukdomar och överfiske i Östersjön, för jag tycker att 414 är en ganska stor minskning mot hur det var i slutet på 1990-talet. Så trots alla ansträngningar som gjorts så tycks inte antalet laxfiskar som passerat Karlshammar ha ökat på de senaste 35 åren och det är något man borde forska i.

Och för laxarna skull borde man lyfta blicken över horisonten och undra varför det inte passerar fler fiskar nu när man har satsat nästan 40 miljoner för att rivit ut kraftverket vid Emsfors och byggt en femstjärnig fiskväg förbi kraftstationen vid Karlshammar?

Gunder Holm

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.