1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

”Ekoparken är ett lysande koncept”

Slutreplik, i debatt om framtiden för Ekopark Hornsö. Tidigare inlägg publicerade 4 och 13 mars.
”Sveaskog har avsatt närmare 40 ekoparker. Ett rikstäckande nät av skogar. Avsikten är att bereda arterna livskraftig miljö. En ekologisk grundsyn, unik för Europa. Ett lysande koncept.”
"Naturvård i ekoparkerna finansieras genom att skogsbruk och naturvård är två sidor av samma mynt.”
Foto: Anders Johansson

Per Jiborn beskriver ekoparken som ett ”skamfilat varumärke” och föreslår att de alla görs till nationalparker. Men naturen är inget varumärke. Den är grunden vi står på. Banbrytande tankar brukar misskrediteras.

I Ekopark Hornsö bedrivs selektivt skogsbruk med hänsyn till befintliga naturvärden. Skötselplaner följs. En oberoende instans, Skogsstyrelsen, granskar skötseln. År efter år har Sveaskog till 98 procent uppnått planerna! För hundra år sedan var skogen utsatt för rent baggböleri. Det tar tid att återställa.

Hornsöskogen avger långsamt sina hemligheter. Sveaskog försökte, förgäves, locka hit entreprenörer. Privata aktörer behövs. Men ingen är betjänt av konkursfärdig bidragsverksamhet i glesbygden. I ett världsarv (!) som södra Öland är det omöjligt att få en kopp kaffe efter den korta säsongen. Det ”brett profilerade utbud av måltider, boende och upplevelser”, Jiborn tänker sig, klingar vackert i en politikers öron, men är, med ett understatement, ingen självklarhet i den skog som är Ekopark Hornsö. Jiborn tror att barnfamiljer på väg till Astrid Lindgrens värld eller till Öland skulle stanna till där. Ett fromt önsketänkande. Dessa målgrupper har andra preferenser. Min lilla mamma somnade när jag visade henne Stora alvaret.

Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

En nationalpark är i grunden ett landskap, som återlämnats till naturen. Sådana behövs. Men i Hornsö skulle biologisk mångfald utplånas. Alla ekoparker har sin profil. Som nationalparker förloras särarten, av igenväxning, förorsakad av naturen, eller brist på pengar. Naturvård i ekoparkerna finansieras genom att skogsbruk och naturvård är två sidor av samma mynt. Nationalparken i traditionell utformning bygger delvis på en ekologiskt förfelad idé. Länge trodde biologerna att bästa skyddet för en löväng var fridlysning. Men då växte den igen! På Stora alvaret skulle horisonten försvinna, utan betning. Ursprunglig vildmark finns inte.

Per Jiborn lanserar en idé kring en natur där han aldrig satt sin fot. I sin replik nämner han inte ens ordet natur, som är utgångspunkten. Han är okunnig om, eller bortser från, en lång rad parametrar. Han gör en dålig analys. Natur och naturturism måste växa organiskt. Precis som träden i Ekopark Hornsö. Efter tusen resor dit har jag i stort sett bara gott att säga om den. Jiborn förespråkar med rätta insatser för landsbygdsutveckling. Men ekoturismen i Ekopark Hornsö måste utgå från verkligheten. När jag för 50 år sedan flyttade till Småland drömde jag om en riktig skog. Till sist fann jag den. Jag önskar att fler gör det. Lyckligtvis är nu goda krafter i rörelse för den saken.

Anders Johansson, författare, Kalmar

Läs mer

Konstrecension

Resa i landskapet väcker årstider till liv

Håkan Albeman ställer ut målningar i Mörbylånga konsthall.

”Har ställt till det för oss”

Åskoväder drog in över länet – 2 000 hushåll strömlösa

Cirka 2 000 Eon-hushåll i Kalmar län blev strömlösa på måndagsförmiddagen.

Coronavirusets effekter i länet

Linné öppnar upp igen – så ska studiemiljön coronasäkras

Universitetsdirektören: ”Det finns mycket tolkningsutrymmen och ingen att rådfråga”.

Medan du sov

Här är nattens händelser

Två anhållna för personrån i Kalmar. Husvagnsbrand i Strömsnäsbruk.

Nyheter

Två bostadsinbrott i Kalmar

Polisen rapporterar om två bostadsinbrott i Kalmar under helgen.

Nyheter

Länet: Två anhållna för bilstölder

En man och en kvinna har gripits misstänkta för två olika bilstölder i Kalmar län.