Annons

”Ekologisk eller närproducerat eller både och”

Livsmedel
”Klimatkrisen och krisen för den biologiska mångfalden kräver att vi agerar. Ansvaret kan inte bara läggas på individen utan på hela samhället.”
Debatt • Publicerad 18 september 2021
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Det bästa är att ställa båda kraven, inte minst så att de företag som redan ställt om till ekologiskt verkligen får en chans.”
"Det bästa är att ställa båda kraven, inte minst så att de företag som redan ställt om till ekologiskt verkligen får en chans.”Foto: Claudio Bresciani/TT

Det behövs en omställning som ser till helheten, där produktion, tillgång och efterfrågan av smarta gemensamma lösningar kommer vara avgörande.

På senare tid har vi kunnat läsa om flera livsmedelsproducenter som är oroliga för sitt ekologiska lantbruk. Enskilda individer liksom stora inköpare som kommuner och regionen minskar sina krav på ekologiska livsmedel och styr över fokus på mer närproducerat. Men vad innebär det egentligen?

Annons

Ekologiska produkter är producerade utan bekämpningsmedel och GMO. Det är bra för bin, humlor och fjärilar och värnar grund- och dricksvattnet. Djuren har det bra och slipper onödig antibiotika och vi får mat utan tillsatser och utan rester av bekämpningsmedel.

Närproducerat talar om att varan är producerad nära där den säljs men det säger ingenting om påverkan på miljön. Självklart vill vi köpa närodlat för att stötta våra lokala producenter, men att det är bättre för klimatet är en myt enligt forskare på Lantbruksuniversitetet.

Det bästa är att ställa båda kraven, inte minst så att de företag som redan ställt om till ekologiskt verkligen får en chans. Då det fortfarande kan vara mer kostsamt att ha ekologiskt lantbruk så vinner de inga upphandlingar om ekologiskt inte står med på kravlistan.

Vänsterpartiet vill stärka stödet till ekologiskt jordbruk, då Kalmar län enligt organisationen KRAV har halkat långt efter. Vi vill också att Region Kalmar län har höga mål på ekologisk mat i sina verksamheter och restauranger. Genom att ha höga krav på både ekologiska och närproducerade livsmedel kan vi gemensamt ta ansvar för vår natur och biologiska mångfald.

Linda Fleetwood, oppositionsråd

Lena Granath

Vänsterpartiet i Region Kalmar län

Annons
Annons
Annons
Annons