Annons

Efterlyses - modig moderat eller socialdemokrat

Kommunpolitik i Oskarshamn
”Det ärende som kommunfullmäktige har på sitt bord idag har rubriken ”omställning äldreboende”, i själva verket skulle det kunna ha rubriken ”slutavverkning av kommunal verksamhet i Misterhultsbygden”.
Publicerad 11 november 2019
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ikväll ska det avgörande beslutet fattas av kommunfullmäktige i Oskarshamn. Ska äldreboendena i Misterhult stängas eller ej är frågan.
Ikväll ska det avgörande beslutet fattas av kommunfullmäktige i Oskarshamn. Ska äldreboendena i Misterhult stängas eller ej är frågan.Foto: Karin Lagerström

I kväll sammanträder kommunfullmäktige i Oskarshamn och det är dags att fatta beslut i frågan om äldreboendena i Misterhult. Socialdemokraterna och Moderaterna har hittills varit benhårda i att det är landsbygdens som ska straffas för att det behövs sparas pengar på grund av utbyggnad i staden.

År 1863 så bildades det som var Misterhults kommun, det är en bygd med gamla anor och en bygd som i allra högsta grad varit med och bidragit till det välstånd som Oskarshamns kommun idag har. År 1915 så flyttade de första boende in på det som sedermera skulle bli Hultgården men som vid den här tiden var en fattigstuga. Detta raseras sedan i en eldsvåda 1946 och 1949 så invigs Hultgården. På 1960-talet så byggdes skolan och år 1967 i den stora kommunreformen så blir Misterhult en del av Oskarshamns kommun. När vi sedan kommer till de senaste 20 åren så är det inte lika positiva notiser som görs. 2004 så lägger kommunen ner den kommunala skolan och i början av 2010-talet så var det nära att nedläggningen av boendena i Misterhult blev av men de räddades i sista stund.

Annons

Detta är en kort beskrivning med några viktiga årtal i Misterhultsbygdens historia när det gäller kommunal verksamhet, frågan är om den 11/11 2019 ska läggas till denna historiebeskrivning.

Magnus Larsson (C).
Magnus Larsson (C).Foto: Mats Andersson
”Utgångsläget när vi kommer in på mötet i kväll är att det ser ut som att det är 25 röster för en nedläggning i Misterhult och 24 röster mot.”
Magnus Larsson, för Centerpartiet i Oskarshamns kommun

Det ärende som kommunfullmäktige har på sitt bord idag har rubriken ”omställning äldreboende”, i själva verket skulle det kunna ha rubriken ”slutavverkning av kommunal verksamhet i Misterhultsbygden”. Det är nämligen det som beslutet i kväll handlar om. Om nu Moderaterna och Socialdemokraterna får som de vill i kväll så innebär det nämligen att den sista spiken slås i kistan för kommunal verksamhet i vår nordligaste kommundel. Misterhultsbygden kommer efter det här beslutet stå helt utan kommunal närvaro, är det verkligen så vi vill se utvecklingen för landsbygden i vår kommun?

I mars månad så kom frågan för första gången upp på Socialnämndens bord när en majoritet i nämnden beslutade att ge förvaltningen ett uppdrag på att ta fram förslag på två boenden, ett i Oskarshamn och ett på landsbygden, som skulle stängas. Redan alltså den 27:e mars i år var den lila majoriteten bestämda på att det var landsbygden som skulle betala, frågan är om man inte redan då också hade bestämt sig för att det var ju boendena i Misterhult som skulle bort.

Centerpartiet har en helt annan ingång i den här frågan, vi har hela tiden kämpat sida vid sida med boende i bygden och andra organisationer för att bevara äldreboenden på landsbygden, i kväll kommer vi åter igen att lägga fram vårt förslag om att det är två boenden i Oskarshamn som ska stängas i stället, vårt förslag är en nedläggning av boendena på Zafiren och Pildalen/Pilgränd. Vi har kämpat för detta i ett antal månader nu och vi kommer att fortsätta den kampen på sammanträdet i kväll, dessutom så innebär vårt förslag att vi sparar mer pengar än vad majoritetens förslag gör.

Utgångsläget när vi kommer in på mötet i kväll är att det ser ut som att det är 25 röster för en nedläggning i Misterhult och 24 röster mot. Detta är en fråga som allt mer framstår som rejält styrd av de yttersta ledningarna i Moderaterna och Socialdemokraterna. Dessa har satt en prestige i att genomföra nedläggningen i Misterhult till vilket pris som helst och de visar ingen som helst vilja till att göra om och göra rätt. Varje ledamot i kommunfullmäktige behöver ransaka sig själv, är man beredd att ta ansvaret för att vara med och avveckla den sista kommunala verksamheten i Misterhult?

Därför efterlyser vi nu en modig Moderat eller Socialdemokrat, en ledamot är allt som behövs för att vi ska slippa lägga till datumet 11/11 2019 till den trista historiebeskrivningen under 2000-talet för Misterhultsbygden. En modig ledamot i majoriteten som vågar stå upp för landsbygden och som ställer sig upp och säger att det här är fel!

Finns denna modiga ledamot inom den lila majoriteten? Svaret kommer vi få på kvällens kommunfullmäktige.

Magnus Larsson, för Centerpartiet i Oskarshamns kommun

Annons
Annons
Annons
Annons