Dricksbrunnar kan höja trivseln

Som inledning till det senaste kommunfullmäktigemötet i Kalmar hade Kalmar Vatten AB fått möjlighet att presentera sin verksamhet för den politiska församlingen.
Debatt • Publicerad 16 maj 2014

Bland siffror och ambitiösa utvecklingsplaner framfördes också en liten men glädjande idé. Bolaget vill med reklamsyfte installera en dricksbrunn någonstans i Kalmar.

Eftersom jag i många år och på olika forum har agerat för utplacering av dricksbrunnar på olika platser i staden, hälsar jag särskilt välkommen Kalmar Vattens initiativ.

För en hamnstad bär vattnet en speciell symbolisk betydelse. Strategiskt placerade dricksbrunnar skulle förstärka bilden av Kalmar som kuststad. Nu när den första brunnen verkar vara på väg får vi hoppas att andra företag och föreningar tillsammans med kommunen kommer att följa det goda exemplet. Det är en tanke som väl harmoniserar med den nya Kalmar City konceptet.

Donatorerna kunde få sitt namn ingraverade på brunnarna och till och med namnge dessa. Lämplig placering för dricksbrunnar kan exempelvis vara Stortorget, Tullbron, Statsparken och andra ställen där ofta är mycket folk i rörelse.

Även en enkel dricksbrunn som ändå är anpassad till omgivningen kan höja den visuella upplevelsen. Förutom det estetiska värdet fyller dessa vattenhål också en praktisk funktion.

När Kalmar ta på sig rollen som sommarstad skulle säkert många turister, inte minst barnfamiljer, uppskatta möjligheten att i sommarvärmen förfriska sig med kommunens utmärkta dricksvatten. En så enkel gest kan till och med bidra med den sista droppen till att någon ska vilja flytta till vår gäst- och boendevänliga kommun.

Därför hoppas jag att Kalmar Vatten kommer att agera snabbt och att den första dricksbrunnen blir verklighet redan i sommar. Sedan är det fritt fram för alla välvilliga sponsorer att göra Kalmar till dricksbrunnarnas stad.

Tamás Lakatos (M)

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.