GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

"Dra tillbaka utnämningen av Linnéuniversitetet”

Linnéuniversitetet
”Vi har i en rapport granskat Sveriges universitet utifrån de tre mest prestigefulla internationella rankningarna av högre utbildning. I vår sammanställning placerar sig Linnéuniversitetet på plats 851. Det enda svenska universitetet som placerar sig sämre är Karlstads universitet”
Debatt • Publicerad 25 oktober 2022
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Utifrån internationella rankingar lär Sveriges nyare universitet, inklusive Linnéuniversitetet, inte hålla måttet.”
"Utifrån internationella rankingar lär Sveriges nyare universitet, inklusive Linnéuniversitetet, inte hålla måttet.”Foto: Agnes Aronsson

Linnéuniversitetet borde aldrig ha fått universitetsstatus och borde åter bli en högskola.

Universiteten spelar en viktig roll som utvecklare, förmedlare och förvaltare av kunskap. Kunskap är grunden för att enskilda människor ska kunna göra en klassresa och ges möjligheten att forma sitt liv oavsett socioekonomisk bakgrund. Kunskapen genererar därtill välstånd och innovation i samhället som kommer alla till gagn.

Men i Sverige har Socialdemokraterna urholkat den kvalitetsstämpel som universitet står för. Socialdemokratiskt ledda regeringar har sedan 1999 utsett sex högskolor till universitet. År 2010 fick Linnéuniversitetet sin titel. Gemensamt för dessa utnämningar är att de redan innan utnämningarna kritiserades för undermålig utbildningskvalitet. Ytterligare en gemensam nämnare är att samtliga vid tiden för uppgraderingar låg i socialdemokratiskt styrda kommuner.

Högskolor och universitet har olika syften, och borde ha det i ännu högre utsträckning. Universitetens roll borde vara att ha ett brett utbildningsuppdrag med forskning i världsklass. Högskolor att specialisera sig och på ett annat sätt ha tydligare förankring till lokalsamhället. Det i stället för att konsekvent bredda sin verksamhet i strävan efter universitetsstatus, trots bristfälliga resurser och kompetenser för att åstadkomma den akademiska kvalitet studenter har rätt att förvänta sig av ett universitet.

Glädjeutnämningarna är ett svek mot studenterna eftersom de ger intryck av att utbildningen är något annat än vad den faktiskt är. Genom sitt agerande har Socialdemokraterna devalverat universitetsstatusen på lärosäten och urvattnat högskolornas roll i det högre lärandet. Det är också ett svek mot samhället, eftersom det är slöseri med resurser.

Sverige behöver färre universitet och fler som håller måttet. Vi föreslår därför att en oberoende kommission tillsätts för att granska Sveriges befintliga universitet utifrån kvaliteten på forskningen och utbildningen för att avgöra vilka som bör ha kvar titeln. Utifrån internationella rankingar lär Sveriges nyare universitet, inklusive Linnéuniversitetet, inte hålla måttet. Det vore en bra start att skala ner mängden universitet för att i nästa steg fokusera på ytterligare reformer.

Socialdemokraterna har genom sina glädjeutnämningar berövat studenter på den kvalitativa utbildning de förväntar sig när de börjar på ett universitet. Kvaliteten på universiteten måste höjas. Socialdemokraternas glädjeutnämningar behöver tas tillbaka.

Kajsa Dovstad, välfärdsansvarig Timbro

Nora Karlsson, rapportförfattare, Timbro

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.