Annons

"Dold agenda – resultat; nedläggning av Järnforsens skola”

Järnforsens skola
Skolan i Järnforsen har varit föremål för hot om nedläggning under årtionden. Men i samband med flyktingmottagandet 2015-2016 fylldes skolan med cirka 60 elever. Då kunde man inte ta emot fler och därför fattade BUN beslutet om att elever från Virserum inte skulle kunna ha Järnforsen som hänvisningsskola.
Debatt • Publicerad 7 juni 2023
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Räknat per invånare så tror vi oss ganska säkert kunna säga att Järnforsen är den ort i vår kommun som är företags- och industritätast”
"Räknat per invånare så tror vi oss ganska säkert kunna säga att Järnforsen är den ort i vår kommun som är företags- och industritätast”Foto: Tommy Nilsson

Beslutet togs 2017-11-15 och i sammanfattningen står det ”Järnforsens skola är också full på grund av ökat elevantal”.

Åren gick och det hände inget mer än att elevantalet sjönk i Järnforen. Men inte i något protokoll har vi kunnat hitta en antydan till att göra något för att åter fylla skolan med elever. Det enda som kom fyra år senare var ett beslut i BUN om att ändra hänvisningskola från Mörlunda till Målilla.

Annons

Om man från förvaltningen och nämnden inte brydde sig under fyra år då Järnforens skola fick färre och färre barn, så borde det varit ett uppvaknande när ärendet kom upp för ett beslut 2021-03-10. Men icke.

Ingen kan få oss att tvivla på vår intuition att det då vid detta tillfälle 2021 fanns en dold agenda som gick ut på att bara det blir tillräckligt få barn på Järnforsens skola så kan vi få fram ett beslut om nedläggning. Ja, dom tankarna fanns kanske redan tidigare. Om vi har fel, då vill vi att ni som hävdar det tydligt förklarar hur man tänkte sig gällande framtiden för Järnforens skola eftersom ingen lyft två strån för att skapa attraktivitet och intresse att profilera skolan.

Låt oss ta ytterligare ett levande exempel på dold agenda. I april förra året kom rykten om att elever skulle bussas till Målilla två dagar i veckan. Men det förnekades från flera håll. På mindre än 24 timmar var det helt nya besked. Vi som följt ärendet vet vad resultatet blev.

Bussningen av elever där man 2/5 av veckan befinner sig på annan skola har inte stärkt profilen av Järnforsens skola som framtidens lilla skola med utveckling och trygghet. Tvärtom. Det har ytterligare spätt på och även gjort att någon elev valt bort Järnfosen just pga denna bussning. Vi är väl medvetna om att för vissa ämnen måste elever förflytta sig och ha undervisning på annan skola. Men det är något helt annat än att 40 % av skolveckan är förlagd på annan ort.

När allt nu är som det är. Och skolan har få elever. Då kastar en del in handduken. Men det är inte nödvändigt. Vi har en aktiv och kreativ föräldraförening och vi vägrar att ge upp kampen förrän deras förslag är prövade.

Dessutom vill vi att man tydligt från förvaltningen och BUN analyserar andra små skolor och hur dom klarar skollagen. I föräldraföreningens skrivelse gav man exempel på bland annat Ammarnäs skola i Sorsele kommun som med endast 7 elever i gruppen F-årskurs 6 driver skolan vidare. Intressant att lyssna till Utbildningsradions besök i Ammarnäs och vi valde idag att titta in på Sorsele kommuns hemsida och där fanns skolan kvar.

Den som vill kan fortsätta kritisera oss och andra för att vi hävdar att det funnits en dold agenda. Men det är nog ändå intressant att se vad som gjorts och framförallt vad som inte gjorts under åren.

Räknat per invånare så tror vi oss ganska säkert kunna säga att Järnforsen är den ort i vår kommun som är företags- och industritätast. Antalet arbetstillfällen i producerande företag, med Plannja i spetsen och sedan en lång rad företag, gör Järnforsen till en viktig motor för sysselsättning och skatteintäkter. Kommunen är nu på väg att göra ett stort misstag. Förslaget från BUN och KS om nedläggning av skolan är inte slutligt klubbat i fullmäktige. Därför hoppas vi att det finns fler politiker än vi i KD-gruppen som kommer att rösta för ett ställningstagande där vi dels bryr oss om barnen, visar respekt för föräldraföreningen och visar att vi tror på Järnforsen som ett levande samhälle!

Anders Andersson, Järnforsen, ordförande i KD-avdelningen i Hultsfreds kommun

Niclas Mobelius, Venshult, ledamot (KD) i Barn- och utbildningsnämnden efter valet 2022

Annons
Annons
Annons
Annons