"Det ska finnas lättillgänglig hjälp mot psykisk ohälsa”
Om hjälpen ska vara lättillgänglig bör den ha låga trösklar och finnas i hela länet. Därför är primärvården, våra hälsocentraler, en naturlig hemvist för första linjens psykiatri. Så är det för vuxna patienter idag och så tycker vi det borde vara även för barn och unga. För att påbörja denna reform har Länsunionen (Liberalerna, S och C) anslagit fem miljoner kronor.
KD vill istället lägga tio miljoner kronor på Barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) som bedriver specialistpsykiatri. Att BUP gör stora överskott redan idag – på grund av vakanser då det råder nationell brist på psykologer – är ingen ”syn” vi har på verksamheten utan kalla fakta. KD:s satsning skulle i praktiken bara innebära att BUP:s budgetöverskott ökar, något som möjligen skulle glädja regionens ekonomer men som gör väldigt lite nytta för barn och ungdomar.
Loord är också förvånad över att BUP ägnar sig åt triagering, det vill säga hänvisning. Han menar att det borde vara Barn- och ungdomshälsans uppgift. Det kanske kommer som en överraskning för Jimmy Loord, men om det finns flera vårdnivåer är det viktigt att det finns verktyg på varje nivå för att kunna lotsa patienterna rätt oavsett vilken nivå de sökt sig till först. Hade han dessutom läst längre än sammanfattningen av psykiatriförvaltningens verksamhetsplan borde han sett att förvaltningen om triagering skriver att ”En viktig framgångsfaktor i arbetet är satsningar på att stärka vården i förstalinjen.” Vilket alltså är exakt vad Liberalerna och Länsunionen nu gör.
Jag vill också uttrycka min förvåning över Loords replik. Varken när vi tog beslutet om satsningen på Barn- och ungdomshälsan eller genomförandeplanen för densamma hade Jimmy Loord och KD någon avvikande uppfattning, utan röstade för och stod bakom beslutet. Jag och Liberalerna tar vårt ansvar i majoritetssamarbetet. Vi står upp för de beslut vi fattar, både i sammanträdesrummet och på debattsidan. Det vore klädsamt om KD kunde göra detsamma.
Johanna Wyckman (L), regionråd