GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

"Det krävs gott samarbete mellan politik och förvaltning”

Replik på debattinlägg rörande kommunpolitik i Nybro, tidigare inlägg publicerat 7 juni.
Debatt • Publicerad 18 juni 2022
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Det är då oförskämt och magstarkt att hävda att inga andra partier än moderaterna tar ansvar i Individ och familjenämnden.”
"Det är då oförskämt och magstarkt att hävda att inga andra partier än moderaterna tar ansvar i Individ och familjenämnden.”Foto: Anna Mi Matzén

Att Nybro kommun under de senaste åren har haft en tuff och ansträngd ekonomi kan vi nog vara överens om. Vi kan nog också vara överens om att alla våra nämnder och förvaltningar har kämpat hårt för att hålla tilldelade ramar. Vi vet också att flera av våra nämnder kan få ökade kostnader som är svåra att beräkna och förutse. Det kan också vara så att ramarna ligger fel i förhållande till jämförbara kommuner.

Detta är något som vi kontinuerligt följer och försöker att justera i budgetarbetet om och när kommunens ekonomi tillåter.

Det är då oförskämt och magstarkt att hävda att inga andra partier än moderaterna tar ansvar i Individ och familjenämnden. Att ekonomin vanskötts och att en genomlysning av ekonomin borde göras. Var har moderaternas ledamöter och ersättare i nämnden varit de senaste åren? Förslag har lagts av förvaltningen och beslut har tagits i stort sett i en bred enighet i nämnden. Förvaltningen med personal har sedan slitit ont och 25 miljoner kronor har sparats bort från verksamheten. Exempel på detta är:

# Minskade lokalkostnader

# Minskad grundbemanning

# Vakanshållande av tjänster

En ekonomisk analys och genomgång av alla verksamhetsområden har gjorts och den visade att nämnden var underbudgeterad med cirka 25 mkr mot jämförbara kommuner.

Efter detta så lade budgetberedningen (C, KD, S och V) en ökad budgetram på 17 mkr till nämnden. Detta har hjälpt nämnden och förvaltningen något och prognosen för innevarande år visar nu 10 mkr minus, inte 15 mkr som moderaterna påstår. Att hävda att det endast är moderaterna som tar ansvar så efterfrågar vi var de konkreta förslagen och yrkandena från er i nämnden är någonstans? Vi har gått igenom protokoll från de senaste årens sammanträden. Det vi finner är ett yrkande från en ledamot från (M) om förslag att besparing på sammanträden utgår!!

Det ni i övrigt har presterat är destruktiva protokollsanteckningar om hur dåligt allt är och hur dåligt nämnden och förvaltningen styrs.

Det krävs gott samarbete och en god dialog mellan politik och förvaltning för att nå resultat i en svår tid, där har ni inte heller medverkat!!

Kristina Meyer (C), Ordförande IFN

Ann-Mari Johansson (C), Ledamot IFN

Lisbeth Karlsson (KD), Ledamot IFN

Helén Danielsson (C), Ledamot IFN

Ammy Jonsson (C), Ersättare IFN

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.