Annons

”Det går inte längre att blunda för klimatkrisen”

Replik i debatt om bensinpriser, tidigare inlägg 13 september.
I förra veckan gick Tidöpartierna (M, KD, L och SD) ut med att de sänker skatten på bränslen. Vi minns alla hur det lät i valrörelsen. Då ropade högerpartierna ut siffror likt en utropare på auktion i hopp om att gå till val på lägst bränslepris
Debatt • Publicerad 25 september 2023
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Till nästa år blir bensinen 75 öre billigare än idag, och dieseln kommer faktiskt bli några ören dyrare.”
”Till nästa år blir bensinen 75 öre billigare än idag, och dieseln kommer faktiskt bli några ören dyrare.”Foto: Erik Simander/TT

Både KD och SD lovade till slut sina väljare en minskning på runt 10 kronor litern för dieseln. Men nu när regeringen har presenterar bränsleskattesänkningen för årets budget har vi deras politik på svart på vitt. Till nästa år blir bensinen 75 öre billigare än idag, och dieseln kommer faktiskt bli några ören dyrare.

Den åtgärd som Tidöpartierna nu lägger allt hopp till för att få ned priserna på dieseln är sänkningen av reduktionsplikten. Man vill byta ut förnybart bränsle mot fossilt. Men även där råder det stort tvivel om vilken effekt det kommer att ha för priset vid pump.

Annons

Klimatpolitiska rådet,miljöorganisationerna och till och med drivmedelsföretagen har ratat regeringens politik. Det man med säkerhet kan säga om effekterna av regeringens nya bränslepolitik är att vi kommer öka förbrukningen med 4 miljoner liter fossil diesel - om dagen, att det blir omöjligt för Sverige att nå klimatmålen och att vi gör oss ännu mer beroende av olja från skurkstater.

Centerpartiet har till skillnad från regeringen valt en väg som sänker både utsläpp ochdrivmedelskostnader samtidigt som vi skapar tiotusentals arbetstillfällen och stärkerförsörjningstryggheten. Vi kallar det ”tanka svenskt”. Det är en politik som inte är beroende av oljenationers välvilja eller kronkurser och är således betydligt stabilare än regeringens förslag.

Genom kraftiga investeringar kan vi öka produktionen av svenskt biodrivmedel. Tillsammans med sänkta skatter och avgifter på biobränsle går det att sänka priset på dieseln med fyra kronor per liter.

Regeringen måste inse att det inte längre går att blunda för klimatkrisen. Det är dags att tänka om och tanka svenskt!

Stihna Johansson Evertsson (C), distriktsordförande

Karin Helmersson (C), ordförande i regionala utvecklingsnämnden

Anders Johansson (C), kommunstyrelsens ordförande Mönsterås

Rickard Nordin (C), klimatpolitisk talesperson

Annons
Annons
Annons
Annons