Annons

Det finns alternativ till skattehöjning – om man vill!

Kommunpolitik i Mörbylånga
”Det är uppenbart att majoriteten inte har orkat eller förmått vända på särskilt många stenar. Deras förslag andas brist på ledarskap och likgiltighet inför skattehöjningens effekter för skattebetalare, näringsliv och kommunen som helhet.”
Publicerad 4 november 2019
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Den nya ledningen i Mörbylånga kommun med Anna Kajsa Arnesson (C) och Matilda Wärenfalk (S) i spetsen kritiseras i dag hårt för beslutet att höja skatten 2020.
Den nya ledningen i Mörbylånga kommun med Anna Kajsa Arnesson (C) och Matilda Wärenfalk (S) i spetsen kritiseras i dag hårt för beslutet att höja skatten 2020.Foto: Mats Holmertz

Den politiska majoriteten i Mörbylånga kommun, Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet, har chockat oss alla med den största skattehöjningen i kommunens historia – hela 80 öre. Man motiverar detta dråpslag med att man inte ska behöva skära i välfärden och att man har vänt på alla stenar.

Vi lägger en budget för 2020 utan att höja skatten eller skära i kommunens kärnverksamheter, samtidigt som vi tryggar det framtida investeringsbehovet. Det är uppenbart att majoriteten inte har orkat eller förmått vända på särskilt många stenar. Deras förslag andas brist på ledarskap och likgiltighet inför skattehöjningens effekter för skattebetalare, näringsliv och kommunen som helhet.

Henrik Yngvesson (M), oppositionsråd Mörbylånga kommun.
Henrik Yngvesson (M), oppositionsråd Mörbylånga kommun.Foto: Sofia Hedman
”Kommunen måste bryta trenden av ständigt svällande administration och klara sitt uppdrag genom att jobba smartare.”
Henrik Yngvesson (M), oppositionsråd Mörbylånga kommun.
Annons

När politiken i Kalmar presenterade sin budget framhöll Johan Persson (S) att man inte gör några besparingar i kärnverksamheterna, trots att man inte höjer skatten. Istället har man valt att spara på kommunens administration. Det är också vår väg för Mörbylånga kommun.

Vi står bakom satsningarna inom kärnverksamheterna men inte sådana som enbart leder till ökade administrativa kostnader. Kommunen måste bryta trenden av ständigt svällande administration och klara sitt uppdrag genom att jobba smartare. Vi stöttar satsningar som leder till lägre kostnader men effekten av dessa måste också synas i resultatet.

Vi lägger besparingar på den politiska verksamheten och på en rad administrativa områden, samtidigt som vi satsar på digitalisering. Effektivare arbetssätt med stöd av ändamålsenliga IT-verktyg, modernt ledarskap och en anpassad styrmodell måste införas med kompetens och kraft, för att minska kostnaderna för administration och frigöra resurser till kärnverksamheterna. Detta ser vi som den politiska ledningens främsta prioritet de kommande åren.

Skolan har utmaningar och behöver mer resurser. Därför anslår vi de medel skolan har begärt och mer därtill. Men vi ger inte ett stort, odefinierat anslag, som majoriteten gör med, direktivet att skolan inte får kosta mindre än vissa andra, utvalda kommuner. Det är inte förenligt med god ekonomisk hushållning och hur man är skyldig att handskas med skattebetalarnas pengar.

LO kräver stopp för kommunala skattehöjningar, då denna skatt slår hårdast mot dem som har minst. Detta perspektiv har den S-ledda majoriteten struntat blankt i. Vi får istället en snyting i form av en skattehöjning som är långt högre än vad kommunens egna ekonomiska prognoser kan motivera. Dessutom har kommunen sparade pengar från de senaste, goda åren. Men istället för använda dessa och hålla nere skatteuttaget i den kommande lågkonjunkturen, vill man överbeskatta löntagare och företagare för att samla pengar på hög!

Detta är så i grunden oempatiskt mot alla dem som vänder på slantarna varje månad, att tankarna går till gamla tiders avskyvärda feodalherrar.

Som lök på laxen hävdar man att den skyhöga skattehöjningen inte har någon påverkan på vare sig näringsliv eller kommunens attraktivitet. För barnfamiljen med medianinkomster blir priset för att bo i Mörbylånga kommun efter skattehöjningen cirka 2 500 kronor högre per år jämfört med att bo i Kalmar och cirka 4 000 kronor högre jämfört med att bo i Borgholm – utan att välfärden är särskilt mycket bättre.

S, C och V saknar viljan och förmågan att hålla kommunens kostnader nere och klarar inte att prioritera i ett utsatt ekonomiskt läge. Som en socialdemokratisk socialminister en gång yttrade ”varje förslösad skattekrona är en stöld från folket”.

Henrik Yngvesson (M), oppositionsråd Mörbylånga kommun.

Annons
Annons
Annons
Annons