GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

”Det är ovärdigt av S att utmåla fristående skolor som en experimentverkstad”

Vi noterar att Lasse Johansson och Dzenita Abaza i sin debattartikel med andra av länets socialdemokrater attackerar problem som inte existerar i Kalmar, utan ger en djupt skev och negativ bild av de välskötta fristående skolor och förskolor som existerar i vår kommun.
Debatt • Publicerad onsdag 20:00
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

För oss i Kalmaralliansen är det en självklarhet att alla barn och elever i Kalmar kommun är vårt gemensamma ansvar. Vi tycker att deras föräldrar har rätt att välja vilken skola deras barn ska gå på, oavsett om den är kommunal eller fristående. Det är inte ologiskt att föräldrar väljer den skola där deras barn ska gå, tvärtom är det sällan någon vet bättre än just föräldrar vilken skola som är bäst för just deras barn. Vi tycker att valfrihet är en viktig rättighet. Vi tycker även att alla har rätt att gå på en riktigt bra skola.

Christopher Dywik (KD),Hanne Lindqvist (M),Lotta Wahlmino (L).
Christopher Dywik (KD),Hanne Lindqvist (M),Lotta Wahlmino (L).
Foto: Mats Holmertz

Vi beklagar att den trötta vänstermajoritetens strategi för att behålla makten tycks vara att fokusera på något som låter dåligt, men som faktiskt inte är ett riktigt problem. I alla fall inte i Kalmar kommun. Vi ska vara glada för att de fristående skolorna dels hjälpte oss i Oxhagen, där kommunen övergav eleverna, eller de som räddat kommunen när barnantalet ökar. Det är oseriöst när socialdemokraterna påstår att “Kommunala skolor behöver ofta läggas ner för att göra plats åt friskolor, inte för att utöka platserna, utan för att ge marknaden förutsättningar att expandera.” I Kalmar kommun klev istället en friskola fram och räddade eleverna när kommunen valde att lägga ner.

De 12 procent som av olika skäl väljer en annan aktör än kommunen för sina barns skolgång är inga sämre kommuninvånare. Det är ovärdigt av sossarna att utmåla fristående skolor som en experimentverkstad och påstå att de bär skulden till våra ojämlika skolor. De fristående skolorna har tvärtemot bidragit till att vi sett en god kunskapsutveckling i kommunen. Med konkurrens, valfrihet och entreprenörskap gynnas kvaliteten och är ett verktyg för att nå framgång för våra elever, alla våra elever.

I vårt Kalmar behövs alla våra fantastiska lärare och pedagoger oavsett om de arbetar på en kommunal eller fristående skola. Dessutom behöver vi de fristående skolorna framöver då Kalmar växer och vi blir fler. Kalmaralliansen tror på valfrihet - men än viktigare så tror vi på att trygghet och kvaliteten på undervisningen alltid ska vara i centrum på alla våra skolor.

Hanne Lindqvist, oppositionsråd (M)

Lotta Wahlmino, oppositionsråd (L)

Christopher Dywik, gruppledare (KD)

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.