Annons

”Det är inte rymdvetenskap”

Energipolitik
Sveriges elsystem håller på att utvecklas. Detta snart 150 år gamla system (första vattenkraftverket byggdes 1882) har alltid stått under utveckling. Varför skulle vi sluta utveckla nu? Att sluta att utvecklas är detsamma som att dö.
Debatt • Publicerad 12 november 2023
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Den fria energi vi får gratis från solen känns som helt omöjlig att missa - men för de som lever i det förgångna lockar fortfarande kärnkraften.”
”Den fria energi vi får gratis från solen känns som helt omöjlig att missa - men för de som lever i det förgångna lockar fortfarande kärnkraften.”Foto: Johan Nilsson/TT

Varför skulle vi gå tillbaka i tiden till ett 1970-tal som de flesta nu levande har noll eller väldigt vaga minnen från bara för att vissa, som nu sitter vid makten, har ljusa minnen från ett Sverige som under en kort period var världsledande på kärnkraft? Det var ju då!

Nu är nya tider med ny, bättre teknik. Nu kan vi göra ny el av solens rena och alldeles gratis energi. Elen är inte gratis men solens energi är gratis. Vindkraft, solel, vattenkraft, våg-, strömkraft kan produceras till en väldigt låg kostnad. Detta tack vare solens gratis inflödande energi. Vi får 89 000 TWh varje timme. Utan någon nota att betala.

Annons

Av denna energi kan vi göra el via solceller för cirka 20-60 öre/kWh eller vindkraft till samma pris. Vattenkraften är redan avskriven så där är kostnaden ännu lägre. Vågkraft och strömkraft är kommande tekniker. Prisuppgifterna varierar.

”Diktatorer världen över har i varierande grad makt över olika begränsade energiresurser. Ingen har makt över Solen. ”Power is a question of power” som jag brukar säga. Slutsatsen att vi ska bygga våra energisystem på den fria energi vi får gratis från solen känns som helt omöjlig att missa - men för de som lever i det förgångna lockar fortfarande kärnkraften.”
Per Ribbing, Teknologie Licentiat Teknisk Fysik och Ellära.

Två saker har alla dessa kraftslag gemensamt:

– De kräver ingen insats av bränslen. Inga bränslen förbrukas.

– De går inte att kriga om. Ingen äger solen. Ingen äger vågorna & vinden.

Vill vi bygga en värld i fred är det klokt att bygga våra energisystem på ett rent, förnybart och gratis överflöd. Att vända sig till en begränsad resurs; Uran (som dessutom Putin har en stark kontroll över) är inte klokt.

Diktatorer världen över har i varierande grad makt över olika begränsade energiresurser. Ingen har makt över Solen. ”Power is a question of power” som jag brukar säga. Slutsatsen att vi ska bygga våra energisystem på den fria energi vi får gratis från solen känns som helt omöjlig att missa - men för de som lever i det förgångna lockar fortfarande kärnkraften.

Ett litet fåtal vill alltså på fullaste allvar betala extra dyrt för sin el för det högst tveksamma nöjet att få producera plutonium till sina barn & barnbarn.

Jag har en fråga:

– Vem ska köpa elen?

Elmarknaden är avreglerad sen 1996.01.01. Vi köper den el vi vill. Näringslivet är tydliga; de vill ha billig grön el nu. Meddetsamma! Detta kan både vindkraft och solceller leverera. Vågkraft är som sagt under utveckling men den har en utjämnande, mycket värdefull, effekt: den producerar el långt efter att stormen dragit förbi. Vindens variationer jämnas ut i ett system med vågkraft.

Annons

De olika former av energilager som vi ser att marknaden redan nu bygger är nödvändiga i ett system baserat på enbart de fredliga energikällorna: sol, vind, våg och vattenkraft. Det finns en uppsjö av lösningar och bara genom att nämna vätgas, batterier, elektrobränslen och pumpkraft så har jag täckt in variationerna vid en dubblerad volym el, eller mer.

För att producera 2 kWh el ut på nätet med kärnkraft krävs en insats av 7 kWh energi. En verkningsgrad på 28 % = 2/7 är vad kärnkraften ger. En verkningsgrad på 2/7 betyder att det krävs 7 kWh för att få ut 2 kWh.

För sol- och vindkraft gäller det omvända:

VIND: 1 kWh energi in ger 50 kWh el ut på nätet

För moderna solceller gäller: 1 kWh energi in ger 10 kWh el ut på nätet.

SOL: 1 kWh energi in ger 10 kWh el ut på nätet

Så är det. Inte politik. Inte åsikter. Bara fundamental fysik. Publicerad vetenskap.

Per Ribbing, Teknologie Licentiat Teknisk Fysik och Ellära

Annons
Annons
Annons
Annons