Den nya välfärdspolitiken är grön

"I Kalmar kommuns välfärdsbokslut presenteras deprimerande statistik över ojämlikheten mellan stadsdelarna i Kalmar. Skillnaden i medellivslängd mellan Norrliden och Stensö är lika stor som mellan Sverige och Albanien". Miljöpartisterna Anna Thore och Rebekka Holm om de bistra delarna i Kalmar kommuns välfärdsbokslut.
Debatt • Publicerad 14 april 2011
Foto: 

Välfärd och hälsa på lika villkor oavsett kön, etnicitet, ålder och socioekonomisk bakgrund är grunden för demokratin. Men alliansregeringe har gjort det svårt för kommunerna att satsa på välfärd och folkhälsopolitiska frågor. Detta märks tydligt i Kalmar kommuns nya välfärdsbokslut som visar att klyftorna i samhället har ökat och att i vissa områden är barnfattigdomen skrämmande stor. Nedskärningar i den offentliga sektorn, utförsäkringar, orimliga krav på arbetssökande kombineras med nya riktlinjer från Socialstyrelsen som inriktar sig på individens ansvar för sin hälsa istället för att betrakta ohälsa som ett samhällsproblem. Nu är det ditt fel om du är sjuk och fattig. Miljöpartiet vet att utveckling hör samman med hälsa, och att hållbarhet, social, ekologisk och ekonomisk är förutsättningen för båda. I Kalmar kommuns välfärdsbokslut presenteras deprimerande statistik över ojämlikheten mellan stadsdelarna i Kalmar. Skillnaden i medellivslängd mellan Norrliden och Stensö är lika stor som mellan Sverige och Albanien. I somliga stadsdelar lever flera hundra barn i fattigdom vars föräldrar inte har råd med glasögon och ordentlig mat, medan deras grannar några hundra meter bort är aktiva i mer än tre kultur- och sportaktiviteter och åker utomlands minst en gång per år. Barnen i Norrliden, Oxhagen och Funkabo är trots dessa försämrade förutsättningar bättre i skolan än riksgenomsnittet, och deras föräldrar är högre utbildade än i flera andra bostadsområden.

Vi ser allvarligt på segregationen i Kalmar. Det mest grundläggande är att vara frisk och kunna försörja sig. Veckans media visar dåliga siffror för regeringens integrationspolitik. Vi vill se fler praktikplatser för utrikesfödda, inte färre! Forskningsresultat visar att bostadsmiljön är en viktig faktor för hälsa. Miljöpartiet vill verka för en blandad bebyggelse där människor med små och stora plånböcker, gamla och unga med olika bakgrunder bor i samma område. Vi tror livskvaliteten då höjs för alla istället för att samla människor som har det svårt på ett område. Klimatanpassade lägenheter gör också boendet billigare där de allt mer stigande elräkningarna kan kontrolleras.

Allt hänger ihop; vackra omgivningar, beblandad bebyggelse, upplysta gångvägar, närhet till skola och fritidsgård gör att du trivs och känner dig trygg i din närmiljö. Trygghet är avgörande för ett aktivt liv. Aktiva medborgare är avgörande för demokrati, hälsa och jämställdhet. Vi vill skapa möjligheter för människor att välja ett aktivt och hälsosamt liv genom samhälleliga åtgärder. Vi nöjer oss sig inte med fina ord, utan vill ta tag i detta på ett konkret sätt i områden med stora behov så som Oxhagen. Det nya planprogrammet över Norrliden som vi verkat för ger möjligheter till att lyfta hela området till att bli en attraktiv stadsdel om vi följer upp planen med kloka beslut. Varierad och småskalig bebyggelse blandat med grönområden är en hälsofaktor. Vi kan underlätta för barn som lever i fattiga hem genom underlätta i deras vardag; ge dem ordentlig ekologisk och närproducerad skolmat, erbjuda klassuppsättningar av cykelhjälmar etc. Fritidsgårdarna är också en viktig mötesplats. Vi bör satsa mer på flickors fritidsintressen, då de ibland glöms bort eller ser annorlunda ut än killars. Undersökningar visar att flickor efterfrågar mer organiserade aktiviteter och temakvällar. I Mp tar vi dessa önskemål med oss då vi formulerar vår politik kring fritidsgårdarna.

Vi vill minska segregationen i Kalmar, och göra något åt orsakerna bakom de skrämmande siffrorna i välfärdsbokslutet. Bättre integrationspolitik med fler praktikplatser för utrikesfödda, fler åtgärder för tryggare, attraktivare och hälsofrämjande boende, en trygg uppväxtmiljö med möjligheter för en aktiv fritid för våra barn och ungdomar är några steg på vägen som vi i Mp vill ta snarast!

Anna Thore (MP) - kommunalråd i Kalmar kommun

Rebekka Holm - politisk sekreterare för Miljöpartiet

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.