GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

"Den ekonomiska jämställdheten måste öka”

Jämställdhet
”I år firar vi 100 år av demokrati i Sverige, det är i år exakt 100 år sedan som vi hade det första valet där män och kvinnor hade lika rösträtt i allmänna val i Sverige. ”
Debatt • Publicerad onsdag 06:10
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Tyvärr är det fortfarande så att vi ser att vi har ett samhälle där kvinnor förväntas göra det mesta av det obetalda arbetet i hemmet och ta hand om barnen.”
”Tyvärr är det fortfarande så att vi ser att vi har ett samhälle där kvinnor förväntas göra det mesta av det obetalda arbetet i hemmet och ta hand om barnen.”
Foto: Lars Pehrson

Detta var ett viktigt steg i kampen för ett mer jämställt samhälle och det har hänt otroligt mycket bra saker sedan dess. Men att vi i Sverige idag fortfarande har ett samhälle där den ekonomiska jämställdheten fortfarande lyser med sin frånvaro är något som vi i Centerkvinnorna i Kalmar län inte kan acceptera.

Även om löneskillnaden minskar årligen är gapet mellan kvinnor och män fortfarande stort, hela 9,9 procent. Omräknat i tid betyder det att män får betalt för hela sin arbetsdag från kl. 8-17, medan kvinnor jobbar gratis efter kl. 16:12, varje dag.

Enligt medlingsinstitutet är mycket av förklaringen olika yrken och olika sektorer. Kvinnor har högre utbildning än män men återfinns oftast inom offentlig verksamhet och män inom den privata där det råder en annan lönesättning. Varje månad tjänar kvinnor i genomsnitt 3 700 kronor mindre än män. På ett år blir skillnaden 44 400 kronor.

Lina Danlid Burke, Centerkvinnorna Kalmar län.
Lina Danlid Burke, Centerkvinnorna Kalmar län.
Foto: Emma Bengtsson
”Tyvärr är det fortfarande så att vi ser att vi har ett samhälle där kvinnor förväntas göra det mesta av det obetalda arbetet i hemmet och ta hand om barnen. Detta är ett system och en attityd som inte får accepteras.”
Lina Danlid Burke, Centerkvinnorna Kalmar län.

Det är inte bara de ekonomiska skillnaderna under arbetslivet som är ett problem, löneskillnaderna under arbetslivet slår också igenom kraftigt när det är dags för pension. Pensionsgapet mellan kvinnor och män är 31 procent. De allra flesta av de så kallade garantipensionärerna, det vill säga de med allra lägst pension, är kvinnor. Att leva på en så låg summa pengar som pensionär inskränker många kvinnors liv och frihet.

Tyvärr är det fortfarande så att vi ser att vi har ett samhälle där kvinnor förväntas göra det mesta av det obetalda arbetet i hemmet och ta hand om barnen. Detta är ett system och en attityd som inte får accepteras. Vi behöver få till en samhälls- och attitydförändring för att råda bot på dessa problem, en man som väljer att till exempel ta ut lite extra föräldraledighet ska inte behöva höra på sin arbetsplats ”att barnet har väl en mamma också”.

I det samhälle som vi vill skapa så ska det vara naturligt att föräldrarna delar på ansvaret utan att detta ska ifrågasättas av samhället, arbetsgivare och kollegor. Just uttag av föräldraförsäkring och VAB-dagar är en stor anledning till den ekonomiska ojämställdhet som vi ser idag på arbetsmarknaden, allt hänger ihop! Så för att få bot på denna orättvisa krävs arbete och åtgärder på flera fronter, det kommer inte att räcka med att ”bara” lägga en satsning på höjda löner för kvinnodominerade yrken även om det är en mycket viktig pusselbit, det kommer också krävas en samhällsförändring!

På EU-nivå pågår arbete kring minimilön och lönetransparens vilket inte gynnar den svenska arbetsmarknadsmodellen som gjort att löneskillnaden mellan kvinnor och män minskat. Centerpartiet driver på att förhindra och motverka de negativa konsekvenserna av direktivförslagen.

Centerkvinnorna i Kalmar län arbetar för ett samhälle där kvinnor och män har makt och inflytande över sin egen situation, kan försörja sig själv oberoende av sin partner. En del i detta är att vi behöver höja värdet på kvinnodominerade yrken och arbeta bort deltidsfällan.

Vi kommer fortsätta arbetet mot lika lön för likvärdigt arbete och verka för att hitta nya vägar för att minska lönegapet mellan kvinnor och män.

Centerkvinnorna Kalmar län.

Linda Eriksson, Lina Danlid Burke och Charlotte Sternell.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.