GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ett år till valet: Vänsterpartiet

Demokratin är en ödesfråga för alla

Klimatomställning, pengar till välfärd och ökad jämlikhet och jämställdhet kräver reformer på alla nivåer!
Debatt • Publicerad 9 september 2021 • Uppdaterad 10 september 2021
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar (V) är tuff och kräver reellt inflytande för att partiet ska stötta en eventuellt kommande röd-grön regering.
Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar (V) är tuff och kräver reellt inflytande för att partiet ska stötta en eventuellt kommande röd-grön regering.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Att aldrig låta en kris gå till spillo är mer aktuellt än någonsin och pandemin visar att det som tidigare var politiskt otänkbart nu har blivit det nödvändiga. Coronaviruset kommer att övervinnas tack vare vaccinering och stora samhälleliga insatser. Nu behöver alla kavla upp för klimatkrisen! Varken marknadskrafter eller individuell konsumtion kan lösa den.

# Kollektivtrafiken måste få stöd till att återstarta. Stadsbor kan klara sig med färre bilar om kollektivtrafiken byggs ut och gång och cykling underlättas. Invånare på landsbygden måste också kunna ta del av välfärden utan att tvingas köra bil, det kräver både väl fungerande närtrafik och utbyggd kollektivtrafik.

Linda Fleetwood (V), regionråd.
Linda Fleetwood (V), regionråd.
Foto: Johanna Eriksson
”Att rädda oss från klimatkrisen och bygga ett rättvisare samhälle inom naturens ramar är vår tids nya månlandning eller folkhemsbygge.”
Linda Fleetwood (V), regionråd.

# Vi måste sluta subventionera ökat flygande och kanalisera alla pengar till kollektivtrafiken, inte minst järnvägen. En stor del av inrikesflyget kan ersättas med digitala möten och utbyggd järnvägstrafik.

# Vi behöver välkomna det snabbt växande intresset för skog och natur. En helt ny sektor med hållbar grön turism kan understödjas. Verka för ett hållbarare skogsbruk med större biologisk mångfald och utan kalhyggen, det binder mer koldioxid, stärker naturens motståndskraft mot bränder och stormar och stödjer trenden mot hållbar naturturism.

Vi måste se att klimatomställningen är mer än en miljöfråga. Att rädda oss från klimatkrisen och bygga ett rättvisare samhälle inom naturens ramar är vår tids nya månlandning eller folkhemsbygge.

Nyliberalismen med avregleringar, privatiseringar, ökade klyftor och en minimal statsmakt stod inte pall under pandemin, än mindre nu när klimatkrisen på allvar ska hanteras. Det behövs en ny ekonomi för ökad jämlikhet, som hushållar med våra naturresurser, omfördelar mellan grupper, pressar ned lyxkonsumtion och värdesätter långsiktighet och hållbara investeringar.

Vi måste stoppa skattemedel som forsar ut som vinster till nätläkare, oseriösa vårdbolag och skolkoncerner samtidigt som de med störst behov inte får den ersättning, de hjälpmedel, det stöd och den omsorg de behöver.

Nära vård måste utvecklas med patienten i centrum och med hela människan i fokus, den fysiska hälsan liksom den psykiska och inte minst tandhälsan. Välfärden måste fortsätta att försvaras för att det ska gälla alla länets invånare och ges efter behov inte efter plånbok. Kultur och folkbildning är nödvändiga delar inom välfärden och leder till en god folkhälsa.

Demokrati är ytterligare en ödesfråga. Vi måste se till att människor orkar och vill engagera sig i föreningar, organisationer och partier, det som är grunden i vår demokrati. Det kräver ökad jämställdhet och självklar mångfald.

Sex timmar arbetsdag, bättre löner och höjd status inom välfärdssektorn och kvinnodominerade yrken. Tillräckligt med personal för att de som vill engagera sig kan ta ledigt för utbildning och förtroendeuppdrag inom politik, fack och andra typer av uppdrag som utgör viktiga grundstenar i demokratin.

Vill du ha förändring måste du rösta för en förändring!

Linda Fleetwood (V), regionråd

TV: Se Nooshi Dadgostars partiledartal från Järvaveckan i somras:

QUIZ: Vad kan du om demokrati? Testa dig själv här:

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.