Demokrati är att själv få välja väg i livet

Slutreplik av Linda Blomdahl Petersson (M) i debatt om valfrihet.
Debatt • Publicerad 29 januari 2013

Menar Vänsterpartiet att vi människor kan välja vad vi vill äta, vilken film vi vill se på bio, vilken färg vi vill ha på de nya köksluckorna men när det kommer till vilken skola vi vill att våra barn ska gå i eller vilken omsorg jag vill ha när jag blir äldre, då är jag oförmögen att göra mitt eget val?

Vänsterpartiets skribenter menar att de som bor i glesbygden har svårare att få tag på de läkemedel de behöver och det är så klart ett problem. Dock har det inte med valfriheten att göra. Det finns fortfarande statligt ägda apotek som genom konkurrensen fortsätter att ta sitt ansvar för en säker läkemedelsförsörjning, som fortsätter att utveckla sina butiker, sitt sortiment och sina tjänster, och därmed bli ännu bättre på service.

Det är fel att påstå att om valfriheten underlättar för många men gör det krångligt för få, så är det bättre att inte underlätta vardagen för någon. Detta är ett sorgligt och bakåtsträvande synsätt som tyvärr finns inom flera områden: Om inte alla får möjlighet att utmanas och förkovra sig så ska ingen göra det. Jag vill att alla ska ha möjlighet att lyckas, oavsett bakgrund, och även kunna välja möjligheterna i sitt eget liv. I stället för att försvåra bör vi fokusera på hur vi kan förbättra servicen för alla, även för de som bor i glesbygden.

Hur kan ni garantera att äldre får en värdig omsorg bara för att omsorgen sker i kommunal regi? Kraven ska naturligtvis vara desamma inom all äldreomsorg, oavsett privat eller offentlig. Detta på samma sätt som inom skolvärlden, där skolinspektionen ser till att alla följer samma regler för att garantera en bra utbildning, som alla våra elever har rätt till.

Beträffande det folkliga stödet för en demokratisk välfärd så är jag övertygad om att det är stort, för vad kan vara mer demokratiskt än att vi själva väljer vilken väg vi vill gå i livet. Vad gäller stödet för Vänsterpartiet så är det väl värre med tanke på att ni riskerar att hamna utanför riksdagsspärren vid nästa val.

Linda Blomdahl Petersson (M)

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.