GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

DEBATT: ”Tyvärr är köerna till könsbekräftande vård långa”

Hälso- och sjukvårdslagen slår fast att vård ska ges på lika villkor. Liberalerna värnar denna rättighet. Därför blir vi upprörda när patienter bemöts på ett oacceptabelt sätt.
Debatt • Publicerad 28 november 2021
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Detta är något som många transpersoner kan vittna om. Oftast finns inget ont uppsåt i bemötandet, men även ord sagda i okunskap kan göra ont.

Uppdrag Granskning visade nyligen ”Transbarnen”, en dokumentär som avslöjar hur barn skadats inom sjukvården efter att ha behandlats på ett icke vetenskapligt sätt. Transpersoner har mycket hög risk för suicid. Det är naturligtvis bra att metoder som skadar och som saknar vetenskapligt stöd avslöjas och tas bort. Samtidigt är det av yttersta vikt att såna skandaler inte bromsar den seriösa könsbekräftande vården. För den räddar liv.

Tyvärr är köerna till könsbekräftande vård långa. Trots att det i många fall är akut och fara för liv. Det säger också, dessvärre, någonting om hur samhället bortser från transpersoners rättigheter även år 2021.

Johanna Wyckman, ordförande Liberalerna Kalmar län

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.