GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

DEBATT: ”Nybromoderaterna lever i det blå”

Moderaterna i Nybro är nog väldigt blåögda och lever tydligen ekonomiskt i det blå. I dessa valtider kastar man ur sig det ena vallöftet efter det andra och säger att man har finansiering utan att visa hur. Moderaterna har haft två mandatperioder på sig som allianspartner att genomföra allt det man nu spottar ur sig några veckor före valet.
Debatt • Publicerad 10 augusti 2022
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Mildred Persson är en mästare på att dribbla med löften för omsorgens ekonomi som tyvärr gör att personalen lever i hopp och förtvivlan.

När budgeten för mandatperioden 2018-2022 skulle antas gick Mildred upp i kommunfullmäktige och yrkade på att grundbemanningen inom demensboenden skulle ökas från 0,75 till 0,85. Detta för att föregripa socialdemokraternas motion som lagts fram just för detta. Vad hände med beslut och moderatlöftet? Jo, Mildred såg till att man sänkte grundbemanningen till 0,70 istället och i samma veva passade hon på att även sänka grundbemanningen på de somatiska boendena från 0,65 till 0,60. Det är väl inte konstigt att personalen har en hög sjukfrånvaro när Moderaterna driver en sådan personalpolitik. Vi socialdemokrater tycker det skulle vara bättre att återgå till rätt grundbemanning och få trygghet och arbetsro.

Stig-Roland Fagergård, Socialdemokraterna i Nybro, Vice ordförande omsorgsnämnden.
Stig-Roland Fagergård, Socialdemokraterna i Nybro, Vice ordförande omsorgsnämnden.Foto: Jan Stenqvist

Nu går Moderaterna ut med ett vallöfte om att sänka arbetstiden med 5 timmar per vecka, inom omsorgen, i första hand som projekt på Kvarnbackens demensboende och sedan för alla anställda inom omsorgen, finansieringen ska delvis ske genom minskad sjukfrånvaro och resten genom omorganisation inom kommunstyrelseförvaltningen och samhällsbyggnadsförvaltningen. Hej och hå! Tror verkligen moderaterna att det finns de beräknade 58 miljonerna att hämta här? Nej kära väljare gå inte på Mildreds trollande. Står verkligen moderata partiet bakom detta löfte? I tidningsartiklar säger hon alltid JAG. Jag var emot, jag ändrade mig!

Politiker med lite ansvar vet att de kommunala verksamhetskostnaderna framöver kommer kraftigt att öka med stigande livsmedelspriser (mat inom barnomsorg, skola och omsorg) energipriser som drabbar alla verksamheter. Vi socialdemokrater kommer inte att utlova några finansdrivande löften som vi inte kan hålla.

Stig-Roland Fagergård, Socialdemokraterna i Nybro, Vice ordförande omsorgsnämnden

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.