GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

DEBATT: ”Då socialdemokrat – nu moderat”

15 år av mitt liv har jag varit socialdemokrat: ledarskribent på Dala-Demokraten, rektor på Brunnsviks Folkhögskola och politisk sekreterare i Borlänge. Jag har utbildat hundratals LO-fackliga och uttryckt min avsky för privatiseringar i Janne Josefssons Debatt.
Debatt • Publicerad 14 juli 2022
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"”I början av sommaren bekände jag färg och kom ut ur den politiska garderoben”, skriver debattören.
"”I början av sommaren bekände jag färg och kom ut ur den politiska garderoben”, skriver debattören.Foto: Owe Nilsson / TT

Men för snart sex år sedan lämnade jag socialdemokratin. Tiden för eftertanke har fört mig i en ny riktning. I början av sommaren bekände jag färg och kom ut ur den politiska garderoben.

Jag är moderat.

Resan till mitt ställningstagande har inte varit enkel. Jag har våndats, vridit ut och in på mig själv och till och med haft dåligt samvete. Tills jag insåg att jag aldrig betraktat Moderaterna med neutrala ögon, utan alltid genom ett socialdemokratiskt perspektiv: som ett egoistiskt parti för de rika och som vill rasera välfärden. Nu inser jag att inget av det är sant. Moderaterna vill inte splittra vårt land, Moderaterna vill bygga samman Sverige.

Insikten kom successivt när jag började som vuxenutbildningschef i Falu kommun och ställdes inför en orimlig ekvation - kommunens 15 största arbetsgivare hade svårt att hitta arbetskraft, samtidigt som det fanns 2253 arbetslösa. Arbetskraftsbristen var akut och något behövde göras. Vår moderata utskottsordförande sa: ”Gå först, gå dit ingen annan tidigare gått” och det gjorde vi. Vi storsatsade på yrkesutbildning som bedrevs av 13 privata företag. Vi skräddarsydde korta utbildningar med arbetsgivare i behov av arbetskraft. Vi sökte upp 1 200 arbetslösa och försörjningstagare. Detta resulterade i att 88 procent av de nyanlända i etableringen studerade i vår vuxenutbildning 2018. Då var rikssnittet 14 procent. Människor som aldrig haft ett riktigt jobb i hela sitt liv, kom i arbete. Jag minns särskilt en man som närmade sig 40 år. Tack vare utbildningen, där arbetsgivaren var en aktiv part, blev han tillsvidareanställd på en fabrik. Han har bidragit till att öka företagets produktivitet - och idag handleder han nya medarbetare.

Våra insatser bidrog till att sänka arbetslösheten i Falun 2019.

Arbetslinjen fungerade – och så borde den göra i Kalmar och i hela Sverige. Tyvärr är verkligheten en annan. Över en miljon människor kan inte försörja sig själva. Varannan nyanländ kan inte försörja sig själv och det går att få ut mer i bidrag än genom att arbeta. Istället för att fokusera på att få människor i jobb har Socialdemokraterna höjt 46 skatter de senaste åtta åren, b.la, bränsle-, el-, och fordonsskatten. Totalt rör sig skatteökningarna om 18 000 kronor om året för en tvåbarnsfamilj, 28 000 kronor, om man räknar med prisökningarna. Socialdemokraterna straffar människor som jobbar och sköter sig. För oss som inte bor i storstadsområdena är det omöjligt att avstå bilen – i våra trakter är den förutsättningen för att vi ska kunna få vardagen att gå ihop.

I det socialdemokratiska Sverige lönar det sig att gå på bidrag. Jag vill att det ska löna sig att arbeta. Därför är jag numera moderat. Jag måste bidra till att få ordning på Sverige.

Sofie Wiklund, tidigare socialdemokrat (ledarskribent på Dala-Demokraten, rektor på Brunnsviks Folkhögskola och politisk sekreterare i Borlänge) , numera projektledare för sidbytare på Moderaternas riksorganisation och jobbar bland annat tillsammans med Moderaterna i Kalmar.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.